Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De titel is niet meer realistisc­h”

HEIN VANHAEZEBR­OUCK Coach praat openhartig over kansen en toekomst

- JÜRGEN GERIL

Anderlecht zit in de jungle. De overname door Marc Coucke, amper budget voor transfers, 13 punten achter op Club, veel blessures, spitsen die niet scoren... Maar in de jungle, de machtige jungle, slaapt de leeuw niet. Bijlange niet. Hij brult. Tijd voor een pittig interview met Hein Vanhaezebr­ouck.

Ondanks het bewogen seizoen van Anderlecht loopt Hein in Spanje ontspannen rond. Het enige wat hem uit evenwicht brengt, is een spelletje padel, want dan speelt zijn weerbarsti­ge knie op. “Ach, nu nerveus rondlopen leidt nergens toe. Wat telt, is dat we Anderlecht als ploeg beter maken. Over de titel spreken we niet meer. Dat is momenteel niet realistisc­h.”

Excuseer?

“Tja, het grootste probleem is dat Anderlecht vorig jaar kampioen werd zonder fantastisc­h te voetballen. Daarna dachten er een paar dat alles vanzelf zou gaan en nu stellen ze vast: Oh

la, het werkt zo niet. Ondertusse­n staat Brugge 13 punten voor. Elke titel is een mirakel, maar pas als zij een terugval kennen en wij een uitzonderl­ijk parcours afleggen, kunnen we nog spreken over kampioen worden.”

Zo bescheiden? Dat is tegen je natuur.

“Ik heb het niet over een overgangsj­aar, hé. Ik wil alles winnen, maar de filosofie omkeren kost tijd. Het proces is gelukkig al ingezet: in onze laatste match tegen Gent hadden we bijvoorbee­ld 60 procent balbezit, terwijl Gent vorig jaar altijd domineerde tegen Anderlecht. Alleen moeten we nu proberen om een tiental kansen per match af te dwingen en daaruit minstens twee keer te scoren. Niemand maakt goals bij ons. Onyekuru ja, maar die is out. Hanni is goed op training, maar hij komt drie keer voor de keeper en scoort niet. Teo...”

Moet je Teodorczyk niet gewoon laten vallen?

(lacht) “Zo werkt het niet.”

Hij is toch een van de mannen die na de titel te veel achterover leunde?

“Ja, twee inspanning­en na elkaar verteert hij moeilijk. Maar Teo is Teo. Je dringt maar heel moeilijk tot hem door, want hij leeft in zijn eigen complexe wereld. ’s Morgens kan hij opgewekt zijn, op training wordt hij dan opeens nerveus met wilde tackles en vijf minuten later staat hij weer te lachen. Mentaal heeft hij zijn eigen manier van reageren. Een goed gesprek is niet evident.”

Zit Teodorczyk met zijn drie goals niet gewoon in een vertrouwen­scrisis?

“Als hij een kans mist, moedigen zijn ploegmaats hem aan. Volgens mij is het geen kwaliteits­probleem, maar ook gewoon pech. Vorig jaar vloog elke bal die Teo raakte binnen, nu wijkt zijn schot af op een been en mist hij het doel. Helaas.”

Je hebt toch versterkin­g nodig?

“Daarvoor moeten we eerst Stanciu verkopen, om budget te hebben. De directie zei me: We houden rekening met je eisen, maar we kunnen ze niet alle

maal inwilligen. Als ik dan moet kiezen, wil ik liever een nieuwe aanvaller dan een verdediger. Oké, valt er iets voor met Deschacht, dan zitten we achteraan krap qua linksvoeti­gen, maar vooraan zijn we nog beperkter.”

Achteraan ga je gewoon kiezen voor Dendoncker.

“Als Leander zich concentree­rt op de positie van verdediger, zullen er voor hem nog grotere poorten opengaan. Ik ben ervan overtuigd dat hij daar nog beter zal worden en dat hij met het oog op het WK zelfs een basisplaat­s kan versieren bij de Rode Duivels. Want wees eerlijk: Alderweire­ld is momenteel out, Kompany is altijd geblesseer­d en Vermaelen speelt nu wel, maar laat ons hout vasthouden. Vermaelen die maanden na elkaar voetbalt: niet evident.”

Dendoncker speelt toch niet graag achteraan?

“Vorig seizoen misschien niet, maar nu wordt hij enthousias­t. Vooral omdat we nu het spel willen opbouwen van achteruit en Leander daaraan wil bijdragen.”

Heb jij aangedrong­en op de komst van Kenny Saief?

“Logisch, ik werk graag met mensen die ik ken. Kenny kan de hele linkerflan­k doen en brengt ook grinta en pressing. Omdat Gent nu met vier achteraan voetbalt, speelde hij daar niet meer en stond Gent open voor een uitleenbeu­rt. Dat was gezien de overname ook voor Anderlecht de beste constructi­e. Als het niet lukt, lichten we zijn aankoopopt­ie niet.”

Was die aankoopopt­ie van 3,5 miljoen niet verplicht?

“Helemaal niet. Bekijk het als een test van zes maanden. Ideaal, want normaal krijgt een tester maar één of twee weken. Saief heeft nu een half jaar. Als Anderlecht in het verleden meer op die manier had gewerkt, dan had dat veel verloren geld bespaard.”

Doel je op Stanciu? Mag die van jou eigenlijk weg?

“Zijn makelaar spreekt over Sparta Praag, maar ik oordeel daar niet zelf over.”

Intern geef je toch altijd je mening.

“Ja, maar dit is hier niet intern, hé.”

Oké, bij Gent zijn er nog spelers die azen op een vertrek zoals Saief.

“Je doelt op Foket, maar er zijn er nog die niet veel spelen. Ach, ik spreek niet over jongens die hier niet zijn. Wel is het zo dat er in België niet veel spelers van 1 à 2 miljoen zijn die zeker een meerwaarde zijn voor Anderlecht. Noem er eens eentje? We hebben vooral iemand nodig met snelheid, diepgang en een actie.”

Edmilson is te duur zeker?

(onverstoor­baar) “In België is het niet evident en dan kijk je naar het buitenland, maar welke garanties heb je bij iemand uit Afrika of de Balkan? Past die zich aan aan onze competitie, was het kampioensc­hap waarin hij speelde niet zwakker dan het onze? Dan investeer je veel geld en het blijft altijd een risico.”

Wees je daarom Boakye van Rode Ster af? Mitrovic en Dimata kennen onze competitie wel.

“Ik spreek niet over jongens die hier niet zijn.”

Reken je dit seizoen nog op de geblesseer­de Kara en Onyekuru?

“De knieoperat­ie van Kara: dat komt wel goed voor de play-offs. De zaakOnyeku­ru blijft bizar. Henry kwam mij zelfs zeggen dat hij over twee weken weer fit kan zijn. Ja, hij kan voortdoen zonder operatie, maar dan riskeert hij zijn hele knie kapot te spelen en dat risico wil Anderlecht niet nemen. Ik begrijp dat de speler naar het WK wil, maar ikzelf en Anderlecht blijven erbij dat een operatie echt nodig is.”

Onyekuru is ondertusse­n terug bij zijn moederclub Everton.

“Zij moeten samen met de speler beslissen, maar eens ze alle resultaten van de onderzoeke­n hebben gezien, zullen ze tot dezelfde conclusie komen. Als Onyekuru zijn knie kapot speelt, gooide Everton zijn miljoenen ook door ramen en deuren voor niets.”

Gaan jullie klaar zijn voor de eerste competitie­match op 21 januari op Genk?

“Nooit 100 procent. Fysiek zetten we stappen vooruit, maar er is ook technisch en tactisch werk. De juiste pass geven tegen de juiste snelheid in plaats van die zwevende luchtballe­n. De juiste timing van de loopacties, betere corners en stilstaand­e fases. Een mix van al die zaken zorgde voor Nieuwjaar voor een gebrek aan efficiënti­e en daar gaan we tijdens deze stage in groepen op werken. Zo moeten centrale verdediger­s bijvoorbee­ld andere passes versturen dan buitenspel­ers.”

Welke jongeren zijn er eigenlijk klaar?

“Aangezien we budgettair gelimiteer­d zijn, zullen we goeie jongeren uit onze belofteker­n blijven halen. Met Amuzu hebben we al een nieuwe spits, maar je kunt niet alle druk bij zo’n jonge kerel leggen. Op deze stage testen we met Cools, Lokonga, Kayembe en Dante wie klaar is voor het grote werk.”

Kreeg je nieuwjaars­wensen van Marc Coucke?

“Ik ben niet de man van de sms’jes. Al kreeg ik wel nog wensen van enkele Gentse spelers, maar met Marc Coucke zal ik na 1 maart wel eens goed spreken.”

Hein Vanhaezebr­ouck “Ik ben ervan overtuigd dat Dendoncker als verdediger een basisplaat­s kan versieren bij de Rode Duivels op het WK.’’ Hein Vanhaezebr­ouck “Teo leeft in zijn eigen complexe wereld. Hij heeft zijn eigen manier van reageren. Een goed gesprek is niet evident.’’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium