Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“David Goffin kan zeker halve finales halen”

Hopman Cupwinnaar Roger Federer op zijn hoede voor jonge uitdagers op Australian Open

-

Roger Federer (36) etaleerde zijn vormpeil door met zijn Zwitserse landgenote Belinda Bencic de Hopman Cup te winnen en is klaar om in zijn twintigste profseizoe­n een twintigste grand slam te winnen. Terwijl zijn collega’s uit de Grote Vijf vol twijfels zitten, staan nieuwe uitdagers op voor de Australian Open. Federer tipt alvast op trainingsm­aatje David Goffin.

Zeventien jaar nadat hij met de Hopman Cup zijn eerste proftornoo­i heeft gewonnen (toen aan de zijde van Martina Hingis), triomfeerd­e Roger Federer zaterdag opnieuw voor Zwitserlan­d op het prestigieu­ze landentorn­ooi in het Australisc­he Perth. Samen met Bencic versloeg hij Duitsland in de finale. Federer demonstree­rde tegen Zverev (ATP 4) en is de favoriet om vanaf volgende week zichzelf op te volgen op de Australian Open. “Ik ga met een goed en blij gevoel naar Melbourne”, zegt Federer. “Ik ben er klaar voor.”

Dat kan niet gezegd worden van de andere leden van de Grote Vijf. Murray haakte al af en ook rond het aantreden en vormpeil van Nadal, Djokovic en Wawrinka hangen vraagteken­s.

“We zullen pas kort voor het tornooi weten wie fit is”, reageert Federer. “Misschien houden sommigen het nog rustig uit voorzorg of om de aandacht wat af te houden. Ik hoop dat iedereen fit is. Maar om het even wie er speelt: op de Australian Open is elke wedstrijd lastig.”

Niet forceren

Federer zelf kende in 2016 ook blessurezo­rgen. Hij stond een half jaar aan de kant, maar kwam sterk terug met winst op de Australian Open en Wimbledon. Federer heeft alvast een raad voor zijn collega’s die momenteel revalidere­n: neem je tijd.

“Ik wilde me niet forceren om snel terug te komen. Een lange carrière was altijd mijn hoofddoel. En ik wil ook na die carrière nog kunnen sporten met mijn kinderen en kunnen gaan skiën. Dat is nu misschien nog belangrijk­er voor mij dan het tennis. Ik werk momenteel deeltijds. Ik train ’s ochtends of ’s middags en de rest van de dag ben ik een echtgenoot en vader.”

b

Bij afwezighei­d van Murray en door de zorgen bij Nadal, Djokovic en Wawrinka groeien de kansen van een pak outsiders die staan te popelen om Federer van zijn troon te stoten.

“Er zijn veel jonge spelers die me willen verslaan. Maar als je zo oud bent als ik, concentree­r je je in de

Outsiders eerste plaats op je eigen vorm en je eigen spel.”

Een van die uitdagers is David Goffin, die vroeg in 2018 alweer uitstekend op dreef is.

“David kan zeker de halve finales halen op de Australian Open”, looft Federer de Belgische Sportman van het Jaar. “Het hangt wat af van de loting, uiteraard. Maar David zal ook in 2018 een sterk seizoen spelen. Zijn succes komt niet uit het niets. Hij is beetje bij beetje sterker geworden. Hij is fysiek beter dan ooit en mentaal is hij heel sterk. Bovendien speelt hij graag in Melbourne.”

Federer is uitstekend geplaatst om het niveau van Goffin in te schatten. Niet alleen klopte Goffin de Zwitser in de halve finales van de Masters twee maanden geleden, de twee trainden afgelopen week ook samen in Perth.

“Federer gaat geen tien jaar meer tennissen, dus elke match tegen hem is een eer”, aldus Goffin. “Roger is een uitstekend­e trainingsm­aat. Hij is heel aangenaam om mee om te gaan en stelt me meteen op mijn gemak. We kunnen het goed met elkaar vinden. Hij is een groot kampioen, op en naast het veld. Federer kunnen kloppen op de Masters was speciaal. En ik wil proberen dat opnieuw te doen.”

GUNTHER DE VOS

Roger Federer “Ik werk momenteel deeltijds. Ik train ’s ochtends of ’s middags en de rest van de dag ben ik een echtgenoot en vader.” Roger Federer “Het succes van Goffin komt niet uit het niets. Hij is beetje bij beetje sterker geworden. David zal ook in 2018 een sterk seizoen spelen.”

 ?? FOTO EPAEFE ?? Het blijft speciaal, ook zeventien jaar nadat Roger Federer zijn eerste proftrofee heeft veroverd. Aan de zijde van Belinda Bencic won hij zaterdag de Hopman Cup.
FOTO EPAEFE Het blijft speciaal, ook zeventien jaar nadat Roger Federer zijn eerste proftrofee heeft veroverd. Aan de zijde van Belinda Bencic won hij zaterdag de Hopman Cup.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium