Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miljoen bezoekers maar gemor bij standhoude­rs

Miljoen bezoekers maar toch gemor bij standhoude­rs

-

Onder een koude maar blauwe hemel woonden zondag 15.000 mensen de barbecue van de Winter in Antwerpen bij. Een prima afsluiter van een editie die ondanks het grauwe weer toch aan een miljoen bezoekers kwam. Toch klinkt er gerommel bij sommige standhoude­rs. “Dit jaar betaalden we 17.000 euro huur, voor ons is dat heel veel geld.”

“Vorig jaar mochten we 1,2 miljoen bezoekers ontvangen, dit jaar was dat iets meer dan 1 miljoen”, laat Tim De Mulder, organisato­r van het Antwerpse winterfest­ival Winter in Antwerpen weten. “Dat is vooral te wijten aan de slechte weersomsta­ndigheden. De eerste week hadden we te kampen met hevige sneeuw, waardoor Antwerpen praktisch onbereikba­ar was. Nadien hebben we heel wat regendagen gehad, hier en daar een storm en door het hoogtij stond het Steenplein zelfs even onder water. Toch was ook deze editie een groot succes.”

Zo kon het eindejaars­vuurwerk ondanks het stormachti­ge weer eerder die avond rekenen op een recordopko­mst van 97.000 mensen. Het openingsfe­est scoorde nog beter. De concerten van Jef Neve en Natalia en de act van Dimitri Vegas en Like Mike trokken meer dan 110.000 bezoekers. Ook de afsluitend­e barbecue die de stad zondag organiseer­de aan de Schelde, bleek een schot in de roos. 15.000 Antwerpena­ren zetten er samen 2018 in schoonheid in. “In nog geen uur waren alle 15.000 gratis bonnetjes de deur uit”, zegt De Mulder.

Ook burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) blikt tevreden terug. “We hebben er hard aan gewerkt om onze Koekenstad sterker op de kaart te zetten als de gezelligst­e stad om Kerst en Nieuw te beleven. Daar mogen alle Antwerpena­ren fier op zijn.”

Toch volgt niet iedereen het trompetges­chal van de organisati­e. De standhoude­rs van de kerstchale­ts op het Steenplein blikken minder tevreden terug. “Dit is het zesde jaar dat we hier met onze Merksemse vzw Stroboertj­e staan”, vertelt Didier Van de Cauter. “Het slechte weer heeft het ons niet gemakkelij­k gemaakt. Twee jaar geleden maakten we nog 10.000 euro winst. Dit jaar moeten we spreken van een nuloperati­e.”

Daarom besliste de vzw om volgend jaar niet meer te zullen deelnemen. “Dan gaan we terug naar de kerstmarkt in Merksem. Het is ons financieel te zwaar geworden. Bovendien swingen de huurprijze­n voor de chalets de pan uit.” Wie er een wil huren, moet daarvoor online bieden. De hoogste bieder wint. “Dit jaar betaalden we liefst 17.000 euro huur. Voor de grote spelers valt dat misschien nog mee, maar voor ons is dat heel veel geld.”

Aan dat systeem sleutelen, is de stad echter niet meteen van plan. “We regelen dit ondertusse­n al vier jaar zo. Als stad bepalen wij de startprijs, de markt doet de rest. Dit is een eerlijk systeem. Voor ons is het belangrijk dat die chalets tegen een correcte prijs buitengaan. Alle inkomsten die daaruit voortkomen, gaan integraal terug naar de Winter in Antwerpen”, reageert De Mulder.

30.000 euro

Toch klinkt een beetje verderop dezelfde commentaar. “De hoogste bieder telde dit jaar zelfs 30.000 euro neer”, zegt Sven van churros- en pannenkoek­enkraam Faes. Al vijftien jaar staat hij op de kerstmarkt. En ook hij spreekt verder van een ferme omzetdalin­g. “Een halvering tegenover twee jaar geleden. Daar zit het weer natuurlijk voor iets tussen, maar ook de openingsur­en zouden beter kunnen. Op de middag zie je hier niemand, terwijl we ’s avonds vroeg ( om 21u in de week, 23u in het week

end, red.) moeten sluiten. Daardoor loop je veel bezoekers mis.”

Dat neemt niet weg dat de meeste standhoude­rs de gezellighe­id van de kerstmarkt niet kunnen missen. “De sfeer zit hier goed en iedereen die langskomt, is goedgezind”, zegt Caroline, die voor het eerste jaar in het Glühweinkr­aam staat. “Of ik volgend jaar terugkom? Dat hangt van mijn baas af.”

Winter in Antwerpen krijgt nog een traditione­el staartje op 13 januari vanaf 17u met de kerstboomv­erbranding op het Frederik Van Eedenplein op Linkeroeve­r.

DIDIER VAN DE CAUTER

Buurthuis Stroboertj­e (Merksem) ‘‘Twee jaar geleden maakten we hier nog 10.000 euro winst. Dit jaar moeten we spreken van een nuloperati­e.’’

TIM DE MULDER

Winter in Antwerpen ‘‘Hoge huurprijze­n? Wij bepalen de startprijs, de markt doet de rest. Dat is eerlijk. En alle inkomsten die daaruit voortkomen, gaan integraal terug naar de Winter in Antwerpen.’’

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT
 ?? FOTO'S ROBBIE DEPUYDT ?? De afsluitend­e WinterBBQ van Winter in Antwerpen, aan de Scheldekaa­ien, was goed voor 15.000 bezoekers.
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT De afsluitend­e WinterBBQ van Winter in Antwerpen, aan de Scheldekaa­ien, was goed voor 15.000 bezoekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium