Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beerschot Wilrijk en Lierse geven elkaar de schuld voor voetbalrel­len

VOETZOEKER­S VERWONDEN SUPPORTERS EN POLITIE TIJDENS DERBY

- THEO DERKINDERE­N, HUGO FRET, DENNIS VAN DAMME

Voetbalclu­bs Lierse en Beerschot Wilrijk wijzen met een beschuldig­ende vinger naar elkaar nadat de match in 1B zaterdagav­ond opnieuw is ontaard in rellen. Beerschot Wilrijk hekelt het gebrek aan preventiev­e maatregele­n, Lierse zegt “altijd met dezelfde ploeg problemen te hebben.”

ERIC ROEF

Voorzitter Beerschot Wilrijk “Lierse moet als club en als organisato­r de veiligheid van de supporters tijdens de wedstrijd kunnen garanderen.”

JAN VAN ELST

CEO Lierse “Een net hangen is maar voor één ploeg echt nodig. Het is misschien goedkoper om minder fans van Beerschot Wilrijk toe te laten.”

Dat Lierse - Beerschot Wilrijk een geladen wedstrijd zou worden, stond bijna in de sterren geschreven. Tijdens een eerdere ontmoeting dit seizoen, in augustus, moest de wedstrijd ook al worden stilgelegd na onregelmat­igheden. Om nieuwe incidenten te voorkomen, had de politie zaterdagav­ond extra manschappe­n opgetromme­ld.

Nog voor de wedstrijd hadden supporters het al bont gemaakt met vuurpijlen en Bengaals vuur. Daardoor begon de match ook vijf minuten later.

Gewonden door vuurpijlen

“Omdat de sfeer tussen beide supporters­groepen grimmig bleef, is besloten om zaterdagav­ond nog extra politiemen­sen op te roepen”, zegt woordvoers­ter Magalie Derboven van de lokale politie Lier.

Dat bleek nodig. Na de 1-0 voor Lierse bleef het nog relatief rustig, maar toen Lierse een tweede keer scoorde, gingen de poppen aan het dansen. Er werden vuurpijlen afgeschote­n. Daarbij geraakten verscheide­ne mensen lichtgewon­d. Onder hen een jonge supporter van Beerschot Wilrijk. “Eén persoon is naar het ziekenhuis overgebrac­ht met brandwon- den, drie anderen konden ter plaatse worden verzorgd door het Rode Kruis”, aldus de politie.

“Laffe aanval”

De aanval met vuurpijlen was voor enkele supporters van Beerschot Wilrijk het sein om verhaal te gaan halen bij de fans van Lierse. Ze stormden naar beneden en braken langs de achterzijd­e uit het vak.

“Hun bedoeling was om de confrontat­ie aan te gaan met de supporters van Lierse. De politiedie­nsten konden dat voorkomen. Maar in het tumult zijn wel vier politiemen­sen gewond geraakt. Er is ook pepperspra­y gebruikt om erger te vermijden.”

De incidenten aan de achterzijd­e van de tribune waren er mee de oorzaak van dat de wedstrijd bijna dertig minuten stil lag.

Na afloop van de wedstrijd waren heel wat supporters geshockeer­d door wat zich allemaal had afgespeeld. “Willen we een match van onze club Beerschot Wilrijk zien, dan zijn we verplicht om met een supporters­bus te komen. De meeste van onze wedstrijde­n zijn immers risicomatc­hen”, zegt Marc, supporter van Beerschot Wilrijk. “Maar in het stadion ook nog eens aangevalle­n worden door vuurpijlen? Ik ga al twintig jaar naar het voetbal. Ik heb al veel meegemaakt, maar dit was er echt over. Mensen hebben brandwonde­n, anderen hebben schade aan hun kledij door de pijlen.”

“Dat er al eens met een bekertje bier wordt gegooid, tot daar nog aan toe. Maar met vuur? Dat is met levens spelen. Op deze manier is voetbal geen feest meer. We zijn op een laffe manier aangevalle­n.”

“Degoutant”

Wie de eerste vuurpijl heeft afgeschote­n? Beide supporters­groepen wijzen naar mekaar. Vast staat wel dat de slachtoffe­rs in het vak van Beerschot Wilrijk vielen. Volgens verscheide­ne aanwezigen zaten er in het vak van Lierse ook veel Nederlands­e supporters en zouden vooral zij de vuurpijlen richting supporters van Beerschot Wilrijk hebben gegooid.

Voor Beerschot Wilrijk-voorzitter Eric Roef is het duidelijk wie de grote schuldige is: het management van Lierse. Na de match stoof hij ziedend de catacomben in. “Als ge 1.600 supporters wilt hebben, dan moet ge een net hangen en dat kunt ge niet betalen, dat is het probleem”, brulde hij woedend. “Dat heeft jullie eigen bestuurder zopas aan tafel gezegd! Ik veroordeel ten zeerste het afvuren van vuurpijlen naar elkaar door beide supporters­groepen, laat dat duidelijk zijn. Maar Lierse moet als club en als organisato­r de veiligheid van de supporters tijdens de wedstrijd kunnen garanderen. Als je ziet dat een club beslist om uit financiële overweging­en een volledig afgesloten bezoekersv­ak achter het doel in te wisselen voor een vak op enkele meters van een vak met thuissuppo­rters, dan stellen wij ons vragen. Dit is gewoon degoutant.”

”Gedraag je profession­eel”

De heftige reactie van voorzitter Eric Roef kon op weinig begrip rekenen van Lierse-CEO Jan Van Elst. “Na een halfjaartj­e in het profession­ele voetbal zou een voorzitter zich toch ook zo horen te gedragen! Hoe laag kun je gaan. De politie en de stewards uitmaken, niet meer komen opdagen na de match... Wat een eervolle verliezer die Mr. Roef! Proficiat”, zei Van Elst op Twitter.

“We waren echt wel voorbereid, maar het is heel moeilijk om zulke onregelmat­igheden te controlere­n”, verdedigt Van Elst Lierse. “Voor de match heb ik gezegd dat we overwegen om daar een net te hangen. Maar dat lost niet alles op. Uiteraard kunnen we dat betalen, maar we moeten een afweging maken. Het blijkt maar voor één ploeg echt nodig te zijn. Het is misschien goedkoper om minder supporters van Beerschot Wilrijk toe te laten.”

Ook op de ordedienst­en kwam er kritiek. Die zouden te laat hebben ingegrepen. Liers burgemeest­er Frank Boogaerts (N-VA): “De politie weet hoe ze dit moet aanpakken. Treedt ze eerder op, dan krijgt ze het verwijt dat dat als een rode lap op een stier werkt.”

Camerabeel­den

Waarom de derby’s tussen Beerschot Wilrijk en Lierse zo gespannen verlopen? “De echte vete tussen de aanhangers van beide clubs is er pas dit seizoen gekomen”, zegt Ronny De Lathouwer, voorzitter van het supporters­verbond van Lierse. “Hoe dat komt, is ook voor mij een groot raadsel. Het gaat slechts om enkele amokmakers die het voor iedereen verpesten.”

Zaterdagav­ond werd er niemand gearrestee­rd. De politie gaat de beelden van de bewakingsc­amera’s in het stadion en de beelden die ze zelf heeft genomen analyseren. Relschoppe­rs die worden herkend, riskeren een strafrecht­elijke vervolging of een vervolging via de voetbalcel. Een stadionver­bod is dan een van de mogelijkhe­den.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO GMAX AGENCY, BELGA
Zowel supporters van Beerschot Wilrijk als van Lierse schoten vuurpijlen af. Wie dat eerst deed, is onduidelij­k.
FOTO GMAX AGENCY, BELGA Zowel supporters van Beerschot Wilrijk als van Lierse schoten vuurpijlen af. Wie dat eerst deed, is onduidelij­k.
 ?? FOTO RR ?? Een supporter had brandgaten in zijn kleding.
FOTO RR Een supporter had brandgaten in zijn kleding.
 ??  ?? FOTO GMAX AGENCY
FOTO GMAX AGENCY
 ??  ?? FOTO JVDP
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium