Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alarmfase rood

Westerlo verliest cruciale wedstrijd en is voor het eerst sinds 16 september rode lantaarn

- KERSTEN STEURBAUT

Bob Peeters ‘‘Het is nodig om de hoofden snel leeg te maken. ’’

Westerlo had het nieuwe jaar niet slechter kunnen inzetten. Verlies op het veld van Tubeke en voor het eerst sinds half september weer rode lantaarn. Bovendien zijn de Kemphanen opnieuw in hetzelfde bedje ziek: te makkelijk doelpunten slikken en zelf moeilijk tot scoren komen.

Door de afwezighei­d van Biset (geschorst), Van den Bogaert (geblesseer­d) en Naessens (geblesseer­d) gooide Bob Peeters het in Tubeke over een andere boeg. De Westelse coach zette een 3-5-2 neer, maar de aanpak kende in de eerste helft weinig succes. Westerlo kreeg geen voet aan de grond en kon het leer amper vijf seconden in eigen rangen houden. Na een kwartier had de thuisploeg maar liefst 80 procent balbezit.

Veel kansen leverden de dominantie van Tubeke niet op. Een schot van Vidémont verdween voorlangs, op het halfuur plaatste Babic een vrije trap aan de verkeerde kant van de paal. Kort voor rust was het wel raak. Defensief getreuzel werd door Weymans genadeloos afgestraft: 1-0. Een foutje van Vangeel leverde bijna meteen de 2-0 op.

“De eerste helft was niet goed”, besefte Peeters. “We lieten te veel het initiatief aan Tubeke. Ik had de indruk dat te veel jongens bezig waren met het nieuwe systeem, maar niet met de manier waarop we moesten voetballen.”

Peeters eiste na de pauze meer lef, balvasthei­d en voetballen­d vermogen en gooide met Christense­n en nieuwkomer Van Eenoo twee nieuwe spelers in de strijd. Met succes. De Ceulaer en Osaguona, die voor de pauze geen enkele kans bij elkaar konden spelen, waren nu plots wel gevaarlijk. De Nigeriaan rondde de tweede aanvalspog­ing succesvol af: 1-1. Zijn derde doelpunt dit seizoen al op het veld van Tubeke.

Westerlo tankte vertrouwen. Zou die dramatisch­e eerste helft dan toch nog uitgewist kunnen worden? Niet dus. De Kemphanen schoten zichzelf opnieuw in de voet. Offensief én defensief. “We kregen een paar kansen op de 1-2, maar onze laatste pass was niet goed genoeg”, vloekte Peeters. “Daarna gaven we zelf te makkelijk de 2-1 weg.” Te makkelijk was nog een understate­ment. Tragisch paste beter in de terminolog­ie. Alles wat defensief fout kon lopen, liep ook fout. De net ingevallen Zenke lokte drie verdediger­s naar zich toe en Van Hout kwam onorthodox uit. De vrijstaand­e Stevance moest de 2-1 maar in het lege doel duwen.

Strafschop gemist

Ondanks alles had het toch nog goed kunnen aflopen, maar Corstjens en Osaguona lieten de puntendeli­ng in het Stade Leburton liggen. De eerste zag een strafschop gekeerd door De- fourny, de tweede bleef oog in oog met de Franse doelman niet koelbloedi­g genoeg. “Op deze manier hadden we nog lang kunnen voetballen, maar zo kan je gewoon geen resultaat boeken. We hadden vandaag drie keer kunnen scoren, dat is ons niet gelukt. Aan de andere kant slikken we veel te makkelijk goals.”

Door de nederlaag in Tubeke hangt de rode lantaarn voor het eerst sinds 16 september weer in ’t Kuipje. De Brabanders kunnen de kloof woensdag zelfs uitdiepen tot zes punten, als ze thuis de inhaalmatc­h tegen Beerschot Wilrijk winnen. “We hebben nog zeven wedstrijde­n om punten te sprokkelen en ons voor te bereiden op de playdowns”, besloot Peeters. “Het is dus nodig om snel de hoofden leeg te maken. Vrijdag moeten we al opnieuw aan de bak. Hopelijk kunnen we dan een aantal jongens recuperere­n.”

 ?? FOTO BELGA ?? Bob Peeters en zijn spelers balen.
FOTO BELGA Bob Peeters en zijn spelers balen.
 ?? FOTO BELGA ?? Stevance heeft gescoord.
FOTO BELGA Stevance heeft gescoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium