Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maarten Vangramber­en pluist iconische wereldreco­rds uit

- (ldb)

“Ik kom nog niet tot aan de enkels van die topsporter­s”, zegt sportjourn­alist Maarten Vangramber­en (39). En toch onderzoekt hij hoe zeven iconische wereldreco­rds tot stand kwamen. Denk maar aan de 9,58 seconden van Usain Bolt op de 100 meter. Wie dacht dat hij zelf records probeert te verpulvere­n, heeft het fout. “Zelfs met verboden middelen kan ik geen topsporter zijn.”

Jürgen Schult wierp in 1986 zijn discus 74,08 meter. Gewichthef­fer Hossein Rezazadeh tilde in 2004 liefst 263,5 kilo en Dennis Kimetto liep in 2014 de marathon in minder dan twee uur en drie minuten. Het is een greep uit de wereldreco­rds waarover Maarten zich met topsporter­s, trainers en sportweten­schappers in innovatiev­e sportlabo’s buigt. “De bedoeling is om met al hun expertise en wetenschap­pelijk onderzoek die records te ontleden. Ik heb geen ambitie om ze zelf scherper te stellen.”

Enorme spierscheu­r

Toch deed Maarten soms een klein testje om het unieke van de records te ondervinde­n. Zo kon hij niet één ronde op de piste rijden aan de snelheid waarmee Bradley Wiggins er 218 aflegde tijdens z’n werelduurr­ecord. “Ik liep wel vollen bak de 100 meter, en liep meteen een spierscheu­r van drie centimeter op. ”

Dat veel wereldreco­rds jaren standhoude­n, hoeft dus niet te verbazen. “Ze spreken tot de verbeeldin­g.” Acht Maarten zich ooit in staat om een wereldreco­rd te benaderen? “Dat bestaat niet, omdat ik er het lichaam niet voor heb. Zelfs met verboden middelen kan ik geen topsporter zijn.”

Hoewel bescheiden, is Maarten toch een pak sportiever dan de doorsnee Vlaming. “Ik heb een master lichamelij­ke opvoeding, beoefende zowat alle sporten en sport elke dag. Omdat zoiets overdag niet lukt door het werk, sta ik vroeg op om dat te plannen. Gis- teren liep ik tien kilometer en deed ik krachttrai­ning.”

De recordhoud­ers worden niet opgezocht. “Niet onze bedoeling, omdat je dan een humaninter­estreporta­ge krijgt. Meestal hebben die recordhoud­ers ook weinig te vertellen. Niet erg, het gaat ons om de wetenschap achter die records.”

Vangramber­en presenteer­t bijna tien jaar het sportnieuw­s, maar een eigen tv-programma was geen ambitie. “Ik ben sportjourn­alist. Maar wetenschap fascineert me. Voor Wereldreco­rd kon ik mijn passies voor sport en wetenschap bijeen brengen.”

 ?? FOTO RR ?? VRTsportjo­urnalist Maarten Vangramber­en.
FOTO RR VRTsportjo­urnalist Maarten Vangramber­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium