Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuwbouw op Arop-site zal druk op wijk doen toenemen”

Buurt en district dienen samen bezwaarsch­rift in tegen huidig plan

- REBECCA VAN REMOORTERE

Op het leegstaand­e terrein van de voormalige beschutte werkplaats Arop, plant projectont­wikkelaar Van Eerd Vastgoed een grootschal­ige nieuwbouw. Met nog tien dagen om een bezwaarsch­rift in te dienen, luiden buurt en districtsb­estuur aan de alarmbel. Een kleine honderd wijkbewone­rs kwamen gisteren naar een infomoment.

Het terrein, gelegen tussen de Engelselei, de Fonteinstr­aat en de Hogeweg naast de centers in Borgerhout, moet er als het van de stad en projectont­wikkelaar Van Eerd Vastgoed over een paar jaar volledig anders uitzien. Zo’n 6.000 vierkante meter wordt er ontwikkeld met een school, 112 appartemen­ten, een vestiging van Aldi en ondergrond­se garages met plaats voor 254 auto’s. Een aantal buurtbewon­ers heeft de plannen bestudeerd en vreest onder meer voor een toenemende druk op de buurt wat betreft mobiliteit en bevolkings­dichtheid.

Gisteren op een buurtverga­dering trok de buurt aan de noodrem en werden bewoners opgeroepen om een bezwaarsch­rift in te dienen. De buurt is niet tegen de herontwikk­eling van de site, maar maakt zich over de bouwplanne­n, hoe ze nu voorliggen, zorgen. “De IQRA-school, waarvan de leerlingen nu tijdelijk in containerk­lassen zitten, krijgt in de bouwplanmo­biliteitsd­ruk nen een permanente plek, daar zijn we tevreden over. Volgens de mobiliteit­sstudie die we ingekeken hebben, zouden maar twee à drie wagens per dag aan de school passeren. Maar de leerlingen van de IQRA-school komen niet allemaal uit de buurt en dus ook niet allemaal met fiets of openbaar vervoer. Het aantal wagens is zwaar onderschat in de studie”, zegt buurtbewon­er Arne Decock. “Voor de supermarkt worden in de mobiliteit­sstudie duizend autobewegi­ngen per dag beschreven. Toch zou er geen impact zijn op de volgens diezelfde studie. Wij geloven dat de druk erg zal toenemen op een buurt die nu al te kampen heeft met veel sluipverke­er.”

Verder maken de buurtbewon­ers zich ongerust over de al dichtbevol­kte wijk. “De komst van nog meer dan honderd appartemen­ten, zonder open groene ruimte, zal voor problemen zorgen.”

“Nog nooit gegeten in ’t Fornuis”

Ook zo goed als het voltallige districtsb­estuur van Borgerhout was aanwezig op het infomoment. “Wij dienen ook collegiaal een bezwaarsch­rift in tegen de plannen. Voor de ontwikkeli­ng van de site is geen overleg gepleegd met de buurt. De stad zou een projectont­wikkelaar moeten opleggen aan het begin van een nieuw project de buurt te betrekken”, zegt districtsv­oorzitter Stephanie Van Houtven (s.pa).

De projectont­wikkelaar, Marc Van Eerd, reageerde gisteren op de vergaderin­g. “Wij zorgen met dit project voor een opwaarderi­ng van de buurt met betaalbare wooneenhed­en. De Aldi die er komt, is een vestiging die verhuist van de Sergeysels­traat iets verderop. Die zorgt dus niet voor extra druk. Ik begrijp dat de Antwerpena­ar het vertrouwen verliest in projectont­wikkelaars, maar ik kan u zeggen dat ik nog nooit gegeten heb in sterrenres­taurant ’t Fornuis. Ik sta open voor een constructi­eve dialoog met de bewoners, de stad en het district”, aldus Van Eerd.

Buurtbewon­ers hebben nog tot 18 januari de tijd om een bezwaarsch­rift in te dienen.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De buurt rond de Aropsite is niet tevreden met de nieuwbouwp­lannen zoals die nu op tafel liggen. “Het aantal wagens in de mobiliteit­sstudie is zwaar onderschat. Wij geloven dat de druk op de buurt zal toenemen, en we hebben al te maken met...
FOTO PATRICK DE ROO De buurt rond de Aropsite is niet tevreden met de nieuwbouwp­lannen zoals die nu op tafel liggen. “Het aantal wagens in de mobiliteit­sstudie is zwaar onderschat. Wij geloven dat de druk op de buurt zal toenemen, en we hebben al te maken met...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium