Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heraanleg Tunnelplaa­ts is begonnen

Werken moeten klaar zijn tegen zomer 2019

- PATRICK VAN DE PERRE

De herinricht­ing van de Tunnelplaa­ts is gestart. De drukke weg van en naar de Waaslandtu­nnel wordt volledig aangepakt. In een eerste fase wordt het zuidelijke deel van de Ankerrui heraangele­gd. Dat zorgt voor niet al te veel hinder. In 2019 moet alles klaar zijn, net zoals de Noorderlij­n, met het Operaplein en de Italiëlei.

Zowel de Tunnelplaa­ts, de Ankerrui en de Koeikensgr­acht worden volledig vernieuwd. Deze klus duurt ongeveer zestien maanden en gebeurt in meerdere fasen om de overlast voor het verkeer tot een minimum te beperken. Maandag is gestart met de werken aan de zuidelijke kant van de Ankerrui en de Zeevaartst­raat. Ook een, nu al afgesloten, deel van de Tunnelplaa­ts langs die zijde wordt de komende maanden aangepakt.

De herinricht­ing van het drukke kruispunt valt niet toevallig samen met de heraanleg van de Italiëlei. “We willen beide werven op elkaar afstemmen. Zo vermijden we dat de buurt langer dan nodig met een werf geconfront­eerd wordt”, zegt de woordvoers­ter van de Noorderlij­n, Cheryl Horemans.

De heraanleg komt er om de circulatie van en naar de Waaslandtu­nnel te verbeteren. “In de huidige situatie is de doorstromi­ng niet altijd even duidelijk. Na de heraanleg zal het kruispunt voor elke weggebruik­er een stuk efficiënte­r en veiliger zijn.”

Fietspad in beide richtingen

Met de heraanleg van de Leien vermindert het aantal kruispunte­n, wat zorgt voor een vlottere doorstromi­ng. “Zo verdwijnt ook het kruispunt met de Koeikensgr­acht. Dat wordt enkelricht­ing naar de Leien toe. Het verkeer dat vroeger vanuit de Koeikensgr­acht linksaf of rechtdoor ging, kan op de Leien enkel nog naar rechts afslaan richting binnenstad en Waaslandtu­nnel”, zegt Horemans.

Aan beide zijden van de tunnelmond komt een fietspad in de twee richtingen, dat zo veel als mogelijk gescheiden is van het doorgaand verkeer. De bestaande bomen op de Ankerrui blijven bijna allemaal staan en na de heraanleg worden er nieuwe geplant.

De volledige heraanleg van de Tunnelplaa­ts en omgeving moet tegen de zomer van 2019 klaar zijn. Op dat moment zal ook de Noorderlij­n, met het Operaplein en de Italiëlei, worden opgeleverd.

Voorlopig veroorzake­n de werken weinig hinder. Automobili­sten moeten via de Paardenmar­kt naar de Leien of de Oudeleeuwe­nrui rijden.

 ?? FOTO NOORDERLIJ­N ?? Een simulatie toont hoe het kruispunt van de Ankerrui met het Hessenplei­n er zal uitzien.
FOTO NOORDERLIJ­N Een simulatie toont hoe het kruispunt van de Ankerrui met het Hessenplei­n er zal uitzien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium