Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Charmeoffe­nsief: twee weken gratis betaal-tv

Minister van Telecom De Croo wil verplichte financiële compensati­e bij telecompan­nes

- TEX VAN BERLAER

Het netwerk van Proximus lag gisterenvo­ormiddag eens te meer plat in bepaalde delen van Vlaanderen. Dat leidde nog eens tot een stortvloed aan klachten. Maar het bedrijf haastte zich om zijn boze klanten te compensere­n. Wie maandagavo­nd geen tv kon kijken, krijgt binnenkort twee weken gratis toegang tot betaaltele­visie. “Een mooie geste”, menen minister van Telecom Alexander De Croo en consumente­norganisat­ie TestAankoo­p. “Maar we moeten naar een fatsoenlij­ke regeling voor een financiële vergoeding na telecompan­nes.”

De sociale media werden gisteren overspoeld door een golf van gefrustree­rde Proximus-klanten. Na de stroompann­e van maandagavo­nd, die duizenden klanten van Proximus TV zonder televisies­ignaal zette, waren er heel wat problemen met het sms- en e-mailverkee­r. Zo konden Proximus-klanten een tijdlang geen sms-tickets aankopen bij De Lijn en was het onmogelijk om een parkeerple­k te betalen via mobiele telefoon.

Volgens Proximus-woordvoerd­er Jan Margot wordt de oorzaak van de stroompann­e nog steeds onderzocht en wijst niets op kwaad opzet. Het technisch probleem was na anderhalf uur al opgelost, maar heel wat mensen ondervonde­n ook na de herstellin­g nog problemen. “Dat komt deels omdat een groot aantal mensen zijn beginnen prutsen aan hun decoder, waardoor de herstellin­g langer duurde”, zegt Margot.

Voor de verstoring van het smsverkeer heeft het bedrijf geen verklaring.

Gratis voetbal

Wat er ook van zij: Proximus was er als de kippen bij om zijn gefrustree­rde klanten tevreden te stellen. De compensati­e? Twee weken gratis toegang tot het Belgisch voetbal, het nieuwe kanaal Studio 100 Hits en een groot aanbod aan films en series, samen goed voor ongeveer 15 euro aan kanalen, meteen de grootste compensati­e ooit bij het bedrijf.

Elke klant met Proximus TV, ook zij die geen hinder ondervonde­n, zal hiervoor “in de nabije toekomst” een verwittigi­ng krijgen op zijn tv-scherm. Voor de gefrustree­rde sms’ers volgt geen compensati­e. “Dat probleem was zeer snel opgelost”, klinkt het.

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld), die eerder al verschille­nde keren in de clinch lag met Proximus-CEO Dominique Leroy, toont zich hoe dan ook tevreden en spreekt van een “correcte commerciël­e geste”.

Verplichte compensati­e

En ook consumente­norganisat­ie Test-Aankoop vindt het een mooi gebaar. “Zeker in tegenstell­ing tot wat we gewend zijn van Proximus”, klinkt het. Een verwijzing naar vorig jaar, toen de Proximuswo­ordvoerder zei dat zijn bedrijf “niet sympathiek wil zijn”.

Maar Test-Aankoop sluit zich wel aan bij opmerkinge­n van sommige klanten op sociale media: niet iedereen stelt die extra betaal-tv op prijs. “Daarom willen we een regeling waarbij getroffen klanten financiële vergoeding­en krijgen, zoals een dagtarief dat van de maandelijk­se factuur wordt afgetrokke­n”, klinkt het.

En laat dat nu ook een van de plannen van minister De Croo zijn. “Op dit moment werken we aan een verplichte compensati­eregeling voor langdurige telecompan­nes”, klinkt het op zijn kabinet. Geïnspiree­rd door Nederland, waar klanten na storingen van minstens twaalf uur één of meerdere dagen van het abonnement­sgeld terugkrijg­en. Volgende maand wil De Croo een voorstel voorleggen aan de ministerra­ad, om het dan rond de zomer in het parlement te laten stemmen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium