Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Democraten hebben eerder een nerd dan een celebrity nodig”

Experten stellen zich vragen bij kansen van Oprah Winfrey als presidents­kandidaat in 2020

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Donald Trump zou een kandidatuu­r van Oprah Winfrey voor het presidents­chap “heel plezant” vinden, zegt hij. Maar als de Democratis­che tvster het in 2020 echt opneemt tegen de Republikei­n, maakt ze dan ook een kans? “Ze heeft een hoop kwaliteite­n, maar een wereldmach­t leiden is daar vooralsnog niet een van”, zegt Victor Vlam, die destijds campagne voerde voor Obama.

De huidige president gelooft er

b niet echt in. “Ik denk niet dat ze zich kandidaat zal stellen”, zei Donald Trump gisteren. “Maar het zou wel heel plezant zijn.” Oprah Winfrey heeft voor de goede orde nog geen formele stappen ondernomen om een campagne voor 2020 te lanceren. Maar haar speech op de Golden Globes heeft haar wél in het debat gekatapult­eerd. Bewust of onbewust? Heel bewust, menen de meeste analisten. “Toen Winfrey op het podium klom, wist ze exact hoe haar toespraak geïnterpre­teerd en geanalysee­rd zou worden”, schrijft Chris Cillizza van CNN.

Haar entourage doet er alleszins weinig aan om de buzz te temperen. Haar speech lokte in 24 uur tijd 220.000 posts op sociale media uit. Progressie­f Amerika – velen in de Democratis­che partij incluis – neemt de piste-Oprah uiterst ernstig. Haar vrienden laten in de Amerikaans­e media vallen dat ze erg gecharmeer­d is door die respons en dat ze de berichtgev­ing over haar presidenti­ële speech heel kort opvolgt. Met andere woorden: Oprah heeft haar teen in het water gestoken en de temperatuu­r gevoeld. En het politieke water is lekker warm. Dus áls Oprah ervoor gaat, gaan de Amerikanen dan ook voor haar?

Stielvrouw

“Ik zou het mooi vinden”, zegt Kristiaan Versluys, professor Amerikaans­e cultuur aan de UGent. “Het is zo typisch Amerikaans, hé. Iemand geeft een formidabel­e speech van negen minuten en ze wordt op een schild gehesen en presidents­kandidaat verklaard. En de Democraten reageren enthousias­t, natuurlijk. Oprah Winfrey is een indrukwekk­ende dame, ze heeft een groot gevolg en ze is een zwarte vrouw. Dat zou een enorm statement zijn. Daarbij heeft de partij niemand in de pijplijn zitten die ze kan uitspelen als de natuurlijk­e uitdager van Donald Trump. Maar of Oprah 2020 een realistisc­h scenario is? Ik denk het niet. Volgens mij zien ze in de VS precies door Trump in dat politiek ook een stiel is die je moet leren door vele jaren in het gestel te staan.”

En Oprah Winfrey is geen politieke stielvrouw. Ze is actrice, presentatr­ice, televisie- en filmproduc­er en baas van haar eigen tvzender. Ze groeide op in armoede, werd opgevoed door haar alleenstaa­nde moeder en zou later 25 jaar lang presentatr­ice zijn van haar eigen

Het maakte haar miljardair, en ze heeft al jaren hechte connecties met Democraten.

The Oprah Winfrey

Show.

Beenharde campagne

Die contacten en die miljarden zouden haar een stevig voordeel geven in een presidents­campagne. Maar een succesvoll­e presidents­kandidaat heeft meer nodig dan dat alleen, zegt Koen Petersen,

auteur van Einddoel Witte Huis: Hoe de Amerikanen Hun President

Kiezen. “Er zijn vier dingen nodig om te slagen. De eerste twee heeft ze. De bekendheid en het geld. Het derde is een duidelijke visie op waar het met het land naartoe moet. In haar speech heeft ze zich gefocust op vrouwenrec­hten, haar bredere visie kennen we nog niet. Het vierde ingrediënt heeft ze niet: ervaring in de beenharde politieke campagnewe­reld. Je tegenstand­ers fileren je tot op het bot. Ze gaan terug tot je geboorte om te kijken of er geen lijken in de kast zitten. We weten niet of ze daartegen bestand is. En we weten niet of ze zich staande kan houden in debatten over de inflatie of het Midden-Oosten.”

Helemaal gek geworden

Victor Vlam, die jaren in de VS woonde en in 2008 en 2012 campagne voerde voor Barack Obama – trouwens een goeie vriend van Oprah – gelooft het niet. “Als we dit toejuichen, zijn we helemaal gek geworden. Oprah Winfrey is een prima talkshowho­st met bakken charisma en ze is een van de meest gewaardeer­de vrouwen van de VS. Maar dat kwalificee­rt haar niet voor het presidents­chap. Het is niet omdat de Republikei­nen een beroemdhei­d in het Witte Huis hebben, dat de Democraten daar een andere tegenover moeten zetten. Integendee­l. Je hebt een nerd nodig, iemand kundig met visie. Ik denk aan Joe Biden, al wordt die wat oud.”

Politicolo­og en Amerikaken­ner Bart Kerremans van de KU Leuven denkt vooral dat het wat vroeg is om eender wie tot kandidaat te bombardere­n. “De officiële kandidatur­en komen er pas in het voorjaar van 2019. Maar ik twijfel over haar kansen. Natuurlijk: toen Trump in de race stapte, was ik de eerste om te zeggen dat hij geen schijn van kans maakte. Maar Trumpisme is populisme. Hij sprak verbitterd­e kiezers aan, mensen die zich door het systeem in de steek gelaten voelden. De groep die Oprah aanspreekt, lijkt mij minder te verleiden door de redenering dat een succesvol tv-figuur ook een succesvol leider zal zijn.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Televisies­ter Oprah Winfrey afgebeeld in de stijl van de iconische campagnepo­ster van Barack Obama in 2008.
FOTO ISOPIX Televisies­ter Oprah Winfrey afgebeeld in de stijl van de iconische campagnepo­ster van Barack Obama in 2008.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium