Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben mentaal sterker geworden”

FLORIANO VANZO stoomt zich in Spanje klaar na twee opeenvolge­nde kruisbandb­lessures

- GERT GYSEN

Een nieuw jaar, een nieuwe begin. Het is zeker voor Floriano Vanzo van toepassing. De flankaanva­ller maakt op de stage in Spanje een nieuwe start. Na meer dan een jaar blessurele­ed is hij nu opnieuw volwaardig lid van de Akern van Waasland-Beveren. “Mentaal ben ik sterker geworden.”

De beste wensen en een goede gezondheid. Het is iets dat we dezer dagen bijna achteloos tegen elkaar zeggen. Maar Floriano Vanzo weet hoe belangrijk zo’n goede gezondheid is. Want 2017 werd voor hem een horrorjaar. Hij speelde geen enkele officiële wedstrijd. Een kruisbandb­lessure hield hem meer dan een jaar aan de kant. Hij viel uit in november 2016, op een moment dat hij pas belofteint­ernational was geworden. Toen hij in april van vorig jaar op het punt stond om zijn comeback te maken, viel hij opnieuw uit.

“Het was een gewone oefening tijdens mijn revalidati­e”, legt hij uit. “Ik was individuee­l bezig met de bal, maakte een verkeerde beweging en het was opnieuw prijs. Ik geloofde het eerst niet.

‘Dit is toch niet mogelijk’, dacht ik. Je moet opnieuw van nul herbeginne­n. Dat was echt het moeilijkst­e moment van het afgelopen jaar. Dan stort je wereld even in elkaar. Hoe moest ik dit opnieuw oplossen? Zou ik nog wel terugkeren op mijn beste niveau? 2017 was daardoor een jaar met veel moeilijkhe­den, met twijfels. Maar je moet zo snel mogelijk weer beginnen met werken. Dat is de enige optie die je hebt. Vandaag heb ik het bewijs aan mezelf geleverd dat alles in orde komt. Maar ik ben positief ingesteld. Ik heb in die periode ook veel geleerd over het leven. Dat je moet knokken, dat je nooit mag opgeven. Ik denk er niet te veel meer aan.”

Ook niet tijdens de revalidati­e van die tweede blessure. Vanzo heeft zelfs exact dezelfde oefening gedaan. “Ik heb er toen wel aan moeten denken. Maar je moet dat punt voorbij. Het heeft geen zin om schrik te hebben. Ik ben niet iemand die angst heeft. Het was snel vergeten.”

Vanzo kijkt vandaag dan ook alleen nog maar vooruit. “Maar nu ben ik terug. Ik voel me goed. Ik hoop dat ik me hier in Spanje kan tonen. Dat ik kan laten zien wat ik waard ben. En dat is misschien wel meer dan voorheen. Mentaal ben ik zeker sterker geworden. Maar ook op het veld. Ik voel me lichamelij­k sterker. Ik was goed bezig voor mijn blessure, speelde veel wedstrijde­n, werd belofteint­ernational. Ik wil terug naar dat niveau.”

Nieuwe start, nieuwe trainer

Vanzo kan aan zijn nieuwe start beginnen met een nieuwe trainer. Een voordeel, want ook de jongens die het voor Nieuwjaar goed hebben gedaan, beginnen weer van nul. “Ik ken de nieuwe trainer nog van in mijn periode bij Club Brugge. Hij hanteert dezelfde filosofie als zijn voorganger, dat weet ik al. Maar we zien wel hoe het uitdraait. Het is voor een trainer niet gemakkelij­k om bij een ploeg te komen in het midden van het seizoen, maar we gaan hem als groep zo goed mogelijk proberen te helpen om de lijn van vóór Nieuwjaar door te trekken.”

Floriano Vanzo (Waasland-Beveren) “Ik ken de nieuwe trainer nog van in mijn periode bij Club Brugge. Hij hanteert dezelfde filosofie als zijn voorganger.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium