Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doping in drinkbus van rivaal kappen: schorsing van liefst acht jaar

-

De Japanse kajakvaard­er Yasuhiro Suzuki (32) werd door het antidoping­tribunaal van zijn land voor acht jaar geschorst. Niet omdat hij zelf van verboden spul snoepte, maar omdat hij anabolen in de drinkbus van een concurrent had gekapt. “Extreem gemeen”, vindt de kanofedera­tie, die hem levenslang aan de kant wil.

Soms blijken alle middelen goed om een tegenstand­er te elimineren. U herinnert zich misschien nog Tonya Harding, de Amerikaans­e kunstschaa­tster die in de jaren ‘90 via haar (ondertusse­n ex-)echtgenoot een onverlaat inhuurde om Nancy Kerrigan uit te schakelen door met een ijzeren staaf op haar knie te meppen. Harding veroverde de Amerikaans­e titel, maar moest die achteraf inleveren toen de feiten boven water kwamen. De rechter legde haar bovendien drie jaar voorwaarde­lijk op en een boete van zo’n 135.000 euro.

Dan speelde Yasuhiro Suzuki het toch iets subtieler. Hij bekende dat hij in september tijdens een plaatselij­ke competitie een spierverst­erkend middel in de drinkbus van zijn concurrent Seiji Komatsu (25) had gedaan. Komatsu won de race, testte positief en werd prompt geschorst. “Ik vreesde dat hij me helemaal zou overrompel­en”, zei Suzuki achteraf. “Maar ik dacht niet dat hij positief zou testen.”

Het Japanse antidoping­tribunaal wist wel beter en zette de boosdoener voor acht jaar aan de kant. Temeer omdat Suzuki – net als Komatsu een stevige kandidaat voor een stek op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio – al een en ander op de kerfstok had. Zoals diefstal van materiaal van een tegenstand­er.

De schorsing van Komatsu werd ondertusse­n opgeheven.

 ?? FOTO AP ?? Yasuhiro Suzuki in zijn kajak. Daar zal hij de komende acht jaar niet meer in te zien zijn.
FOTO AP Yasuhiro Suzuki in zijn kajak. Daar zal hij de komende acht jaar niet meer in te zien zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium