Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tot in jaren tachtig speelden er fanfares”

- (mf)

Antwerpen

De best gebruikte kiosk is er een die in het collectief geheugen van de Antwerpena­ar zit: de kiosk van de Zoo. Dit jaar wordt hij ingezet voor de musical Zoo

of Life.

Bij de oprichting van de Zoo in 1843 was de missie niet alleen om dieren te tonen, maar ook om een bijdrage te leveren aan het culturele leven in Antwerpen. “Vanaf 1843 werden er al optredens georganise­erd op de trappen van

het eerste natuurhist­orisch museum (waar nu het gebouw met de

marmeren zaal is, red.). Wat later werd daar een kiosk voor gebouwd”, vertelt Gie Robeyns van de Zoo. “De kiosk wordt voor het eerst vermeld op een plattegron­d uit 1861, maar vermoedeli­jk was die er al eerder. We vermoeden dat er nog een andere kiosk geweest is. De kiosk die er nu staat, dateert uit 1947.”

Tot in de jaren tachtig werden er concerten georganise­erd. “Eerst werd er een beroep gedaan op militaire kapellen. Er is ook een eigen harmonieor­kest geweest. In 1880 ontstond een idee voor een concertzaa­l en feestzaal, die er in 1897 kwam. De Vlaamse componist Jan Blockx, student van Peter Benoit, had de vrees geuit dat een symfonieor­kest in open lucht niet genoeg effect zou hebben. “Voeg daar een begeleidin­g van wilde beesten en locomotiev­en aan toe en de muzikale motieven zullen smelten als sneeuw voor de zon.”

Ondanks de komst van het Feestpalei­s, met onder andere een concertzaa­l en de marmeren zaal, bleef de kiosk in gebruik. “Ik werk al 35 jaar voor de Zoo en toen ik hier kwam in de jaren tachtig, speelden op woensdag en zondag nog militaire bands en fanfares”, herinnert Robeyns zich. “In ruil voor het optreden mochten ze gratis de Zoo bezoeken, hun gezin mocht met veel korting naar binnen. Ze speelden altijd de Brabançonn­e en dan stond iedereen meteen recht.”

De jaren erna werd het aantal optredens afgebouwd. Nu wordt de kiosk af en toe gebruikt voor evenemente­n en animatie. Vorig jaar vond er nog een act plaats voor het lichtfesti­val China Light. Dit jaar zal de kiosk gebruikt worden voor de musical Zoo of Life, ter ere van de 175ste verjaardag van de Zoo.

 ??  ??
 ?? FOTO ZOO ANTWERPEN ?? Een muziekoptr­eden in de kiosk van de Zoo.
FOTO ZOO ANTWERPEN Een muziekoptr­eden in de kiosk van de Zoo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium