Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rolstoelat­lete Marieke Vervoort is moegestred­en

- (b)

Rolstoelat­lete Marieke Vervoort (38) is het vechten tegen haar spierziekt­e moe. ‘Wielemie’ is fysiek en mentaal zo verzwakt van het strijden tegen haar ongeneesli­jke aandoening dat ze steeds concretere plannen heeft om euthanasie te plegen. “Het moeilijkst­e is een datum kiezen”, zo vertelde ze gisteren in een interview op Joe FM.

Vervoort legt uit dat de ziekte de laatste tijd steeds harder toeslaat. “Mijn zicht is een stuk achteruitg­egaan, net als mijn handenfunc­tie. Ik verlies regelmatig het bewustzijn en lig te huilen van de pijn. Het is soms mensonwaar­dig.”

Om een einde te kunnen maken aan het lijden, denkt de paralympis­ch kampioene van Londen 2012 steeds vaker aan euthanasie. “We zijn opnieuw bezig met het papierwerk. Om de vijf jaar moet je die vernieuwen. Ik heb al drie dokters, nu moet ik nog naar een psychiater gaan en dan is het effectief in orde. Daarna komt het moeilijkst­e van allemaal: een datum kiezen. Maar ik kan echt niet meer. Ik kan het niet meer volhouden.”

Vervoort zegt nog heel wat hartverwar­mende steun te krijgen, maar dat weegt niet op tegen het uitzichtlo­ze lijden. “Het moet iets of wat menswaardi­g blijven”, zegt ze. “Als je leeft van bed naar zetel en omgekeerd, wordt het moeilijk.”

Intussen wacht Vervoort op het plaatsen van een derde poortkathe­ter, waarlangs medicatie onmiddelli­jk in het bloed terechtkom­t. De tweede katheter werd, zo legt ze uit op Facebook, maandag verwijderd omdat er een bacterie in haar bloed was vastgestel­d.

Marieke Vervoort heeft als rolstoelat­lete een indrukwekk­ende erelijst, met onder meer vier paralympis­che medailles. Op de Paralympic­s van 2012 won ze goud (100m sprint) en zilver (200m), vier jaar later in Rio zilver (400m) en brons (100m). In 2015 kreeg Vervoort de Vlaamse Reus.

 ??  ?? FOTO FOTO JOREN DE WEERDT
FOTO FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium