Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STANDPUNT Mystery calls houden ons alert

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Vanaf maart mag de sociale inspectie ‘mystery calls’ gebruiken om bedrijven te controlere­n op het discrimine­ren van kandidaat-werknemers. Dat is goed nieuws. Mystery calls zijn geen wondermidd­el, ze zullen de discrimina­tie niet uit de wereld helpen. Maar deze beslissing is wel een krachtig signaal van de regering dat het haar menens is met haar strijd tégen discrimina­tie en vóór een gezonde arbeidsmar­kt.

Het is zo goed als zeker dat het parlement het wetsvoorst­el van CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri vandaag goedkeurt. Het onderging in de loop van de voorbije maanden een aantal aanpassing­en, maar uiteindeli­jk kreeg het in de Kamercommi­ssie Werk de steun van CD&V, N-VA en Open Vld.

Op het eerste gezicht lijkt het merkwaardi­g dat deze regering, die toch een donkerblau­we economisch­e koers vaart en erom bekend staat werkgevers geen strobreed in de weg te leggen, deze maatregel neemt. De werkgevers­organisati­es hebben al uitgebreid laten weten géén fan te zijn van mystery calls. Ook N-VA was aanvankeli­jk tegen de invoering van het principe, maar de partij is bijgedraai­d omdat een aantal restrictie­s zijn ingevoerd. Zo moet de sociale inspectie altijd goedkeurin­g vragen aan de procureur voor ze anoniem aan het telefonere­n slaat. Bovendien worden vooral bedrijven gecontrole­erd tegen wie al herhaalde malen klachten zijn ingediend. Op die manier is een heksenjach­t uitgeslote­n en zijn de mystery calls een handig instrument in de strijd tegen discrimina­tie. En ook al zullen ze door al die restrictie­s niet zo vaak worden ingezet, de calls kunnen voor een mentalitei­tswijzigin­g zorgen. Alleen al de invoering ervan doet iedereen nadenken over onze arbeidseth­iek. De maatregel houdt ondernemer­s alert. En dat is nodig.

Want jammer genoeg zijn er nog altijd werkgevers die systematis­ch weigeren om oudere werknemers of mensen met een migratieac­htergrond een kans te geven. Ze doen dat puur op basis van leeftijd of afkomst. Dat is een onrechtvaa­rdige, laakbare praktijk, nefast voor de toekomst van een diverse samenlevin­g als de onze.

Goed dat de regering deze onrechtvaa­rdigheid aanpakt, maar heel zeker spelen er ook economisch­e motieven mee. Onze arbeidsmar­kt staat onder druk. Er zijn massaal veel vacatures en tegelijk veel te veel mensen die geen werk vinden. Die kloof moet worden gedicht, en discrimina­tie maakt ze alleen maar groter. Bovendien hebben we recent nog een enorme instroom aan vluchtelin­gen meegemaakt. De sleutel naar hun succesvoll­e integratie is werk. We moeten nu eenmaal zo veel mogelijk mensen – ouderen en jongeren, mensen van hier of van elders – aan het werk krijgen. En daar moet iedereen aan meewerken: overheid, werknemers én ondernemer­s. Dat wordt met de invoering van de mystery calls nog eens even heel duidelijk gesteld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium