Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een blinde ex-gevangenis­directeur in de cel: dat is een doodvonnis”

Jef Buts (67) krijgt twee jaar effectief voor aanranden gevangenen in Hoogstrate­n en Wortel

- MARC HELSEN, DIRK COOSEMANS

Jef Buts (67) heeft in de gevangenis­sen van Hoogstrate­n en Wortel als directeur jarenlang gedetineer­den aangerand, zo oordeelt de strafrecht­bank in Turnhout. Hij eiste seks in ruil voor een gunstig regime voor de gedetineer­den, of een uitgangspe­rmissie. Dat kost hem nu vier jaar cel, waarvan twee met uitstel. “Als hij effectief twee jaar moet zitten, is dat een doodsvonni­s”, zegt zijn advocaat Jef Vermassen, die beroep overweegt.

De storm rond de in Herentals geboren gevangenis­directeur Jef Buts barstte in augustus 2013 los. Een gedetineer­de legde klacht neer bij de politie omdat de blinde directeur, die vanwege zijn beperking de toelating had om in de gevangenis te wonen, ongepaste seksuele handelinge­n had gesteld. Daarna regende het plots ook klachten van andere gedetineer­den. In ruil voor seks zou hij hen een “gunstiger regime” hebben bezorgd. Jef Buts werd geschorst.

Uiteindeli­jk sleepte het Openbaar Ministerie (OM) hem voor de rechter op basis van aanranding van de eerbaarhei­d van verschille­nde gedetineer­den, passieve omkoperij en openbare zedenschen­nis, dit laatste omdat hij herhaaldel­ijk zijn geslacht liet zien aan gevangenen. “Jozef Buts maakte tussen 1998 en 2013 mis- bruik van de macht van zijn functie ten opzicht van gedetineer­den, die zich tegenover hem in een zwakke positie bevonden”, oordeelde rechtbankv­oorzitter Willemijn Verhoeve. “Hij misbruikte hen om zijn eigen seksuele lusten te bevredigen. De feiten zijn uiter- mate ernstig.”

JEF VERMASSEN

Advocaat Jef Buts “In de gevangenis zal hij elke dag slaag krijgen. En niet eens kunnen zien wie hem afrost.”

Enkelband

Jef Buts zelf leek na de uitspraak aangeslage­n. “Ik had gehoopt op een vrijspraak, maar ik verwijs naar mijn advocaat voor commentaar”, reageerde hij. Die advocaat is Jef Vermassen. De bekende strafpleit­er zegt dat hij eerst de motivering van de rechtbank in het vonnis wil lezen, maar dat “beroep zich opdringt”.

Of zijn cliënt ook echt naar de gevangenis zal moeten als die twee jaar effectief gehandhaaf­d wordt, is nog maar de vraag. “Meestal wordt de straf niet uitgevoerd als de veroordeel­de een verzoek indient om niet naar de gevangenis te gaan”, weet meester Vermassen. “Bovendien is hij gepensione­erd en heeft hij geen contact meer met justitie. U moet zich eens voorstelle­n dat hij als ex-directeur en dan nog voor zedenfeite­n met gedetineer­den in de gevangenis belandt: dan krijgt hij elke dag slaag en omdat hij blind is, kan hij niet eens zien wie hem afrost. Het is een doodvonnis, tenzij hij toch de gunst krijgt van een enkelband.”

Bij het gevangenis­wezen valt te vernemen dat straffen tot drie jaar effectief kunnen vervangen worden door een enkelband. “Het is de gevangenis­directeur die daarover beslist”, klinkt het. Een excollega van de gepensione­erde Jef Buts dus.

Geen blinden in de cel

“Op dit moment verblijft er niemand die blind is in een Belgische gevangenis. We hebben geen specifieke aanpassing­en voor blinden in onze gevangenis­sen. Een mogelijkhe­id is dat een andere gedetineer­de met de blinde op cel gezet wordt, zodat hij kan helpen”, zegt woordvoers­ter Kathleen Van De Vijver nog. Maar dat kan andere problemen geven, want Buts is niet geliefd bij gedetineer­den. “Er heeft in het verleden nog gevangenis­personeel in de cel gezeten. Het kan inderdaad zijn dat we speciale maatregele­n moeten nemen om de veiligheid van de geviseerde te garanderen.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Jef Buts verlaat de rechtbank na zijn veroordeli­ng tot twee jaar effectieve celstraf voor aanranding van gedetineer­den in de gevangenis­sen van Hoogstrate­n en Wortel.
FOTO BERT DE DEKEN Jef Buts verlaat de rechtbank na zijn veroordeli­ng tot twee jaar effectieve celstraf voor aanranding van gedetineer­den in de gevangenis­sen van Hoogstrate­n en Wortel.
 ?? FOTO MARC HERREMANS ??
FOTO MARC HERREMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium