Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aanstokers betalen zware tol voor opstand in Merksplas

Tot 12 jaar extra celstraf voor gedetineer­den die begin mei 2016 gevangenis in brand staken

- (hhm)

De oproerkraa­iers die in de nacht van 7 op 8 mei 2016 in Merksplas de “ergste gevangenis­opstand uit de Belgische geschieden­is” organiseer­den en daarbij de helft van de gevangenis in brand staken, betalen een zware tol. Zo krijgt “aanstoker” Arthur Gasparian twaalf jaar extra celstraf.

De opstand, waarbij zo’n tweehonder­d gedetineer­den betrokken waren, was dan ook geen klein bier: tientallen geïnternee­rden en personeels­leden zaten opgesloten in de brandende paviljoene­n, sommigen keken de dood in de ogen.

De dertien grootste relschoppe­rs stonden voor de rechtbank in Turnhout. Twaalf onder hen werden veroordeel­d. Kopstuk Arthur Gasparian kreeg twaalf jaar extra celstraf, Elvis Hadjevic elf jaar. Medeaansto­kers Milan Milanovic, Timmy Herman, Yassine Sidali en Flerin Tegals hoorden straffen tot tien jaar extra cel. Vijf anderen kwamen er vanaf met bijkomende celstraffe­n van vier jaar, eentje kreeg een jaar extra. Daarmee maakte de rechtbank een duidelijk onderschei­d tussen de leiders en de meelopers van de rellen.

Getuigen

De enige vrijspraak was voor Ismail E.O. “De rechter vond zijn herkenning door slechts één cipier duidelijk onvoldoend­e om elke twijfel uit te sluiten”, aldus meester Walter Damen, de advocaat van de man. “En terecht. U moet zich voorstelle­n: het gaat om een stressvoll­e situatie bij nacht, velen van diegenen die aan de opstand deelnamen, hebben hetzelfde uiterlijk en hadden dezelfde kledij aan. Bovendien was er geen DNA-bewijs tegen hem.”

Meester Andy Boermans, die zijn cliënt Milan Milanovic tien jaar cel hoorde krijgen, was minder opgetogen: “Hij is geen kopstuk. Hoe geloofwaar­dig zijn de getuigen hier? Na contact met mijn client zullen we wellicht in beroep gaan.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Drie van de aanstokers, onder wie Arthur Gasparian (links), in de beklaagden­bank in Turnhout.
FOTO BERT DE DEKEN Drie van de aanstokers, onder wie Arthur Gasparian (links), in de beklaagden­bank in Turnhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium