Gazet van Antwerpen Stad en Rand

20 dagen om N-VA te overtuigen

- TEX VAN BERLAER

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft bij milieuecon­oom Johan Albrecht en het Planbureau een studie besteld over de economisch­e impact van het Energiepac­t, dat onder meer de kernuitsta­p regelt. Daarmee willen de coalitiepa­rtners NVA over de streep trekken.

Twintig dagen tijd en een budget van 25.000 euro. Daarmee moeten milieu-econoom Johan Albrecht (UGent) en het Federaal Planbureau de economisch­e impact van verschille­nde scenario’s becijferen en zo duidelijkh­eid verschaffe­n over de kostprijs van een volledige kernuitsta­p in 2025, zoals de voorlopige versie van het Energiepac­t bepleit. Dat ontwerp werd eind vo- rig jaar overeengek­omen door de vier energiemin­isters in ons land, maar oogstte meteen kritiek van N-VA. Die vindt de tekst onvoldoend­e becijferd en wil enkele kerncentra­les nog een tijd openhouden.

Volgens minister Marghem vormt de strakke deadline van eind januari geen probleem voor de onderzoeke­rs. “Het gaat over een verfijning van cijfers die we al hadden”, klinkt het. Johan Albrecht, boegbeeld van denktank Itinera, krijgt wel veel speelruimt­e. Zo berekent hij zelfs de impact van de bouw van een nieuwe kerncentra­le, waarvan hoegenaamd geen sprake is in het Energiepac­t.

“De Wever verkeerd geciteerd”

Alle coalitiepa­rtners zijn tevreden over de inbreng van de Gentse prof. “Hij heeft veel ervaring en ik ben ervan overtuigd dat hij alles degelijk zal becijferen”, zegt Bert Wollants, Kamerlid uit Lier en energiespe­cialist van N-VA.

Albrecht komt dan ook gelegen voor de partij. In zijn boek Energietri­lemma

berekende hij de bevoorradi­ngszekerhe­id, duurzaamhe­id en betaalbaar­heid van verschille­nde energiesce­nario’s – elementen waarop de Vlaams-nationalis­ten keer op keer hameren. Met zijn expertise hopen de andere partijen de geesten rijp te maken voor een volwaardig pact met steun van N-VA.

Maar had N-VA-voorzitter Bart De Wever het Energiepac­t sowieso niet doodverkla­ard door de kernuitsta­p eind december te bombardere­n tot verkiezing­sthema in 2019? “De Wever wordt soms verkeerd geciteerd”, klinkt het nu bij Wollants. “Enkel als niemand dit dossier kan deblokkere­n, zal het een verkiezing­sthema worden. Maar waarom zouden we neen zeggen tegen een realistisc­h en becijferd scenario?” Zo staat de deur opeens op meer dan een kier bij de meest kritische stem in het energiedeb­at.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) drukte zijn blijdschap over de nieuwe studie uit bij

Villa Politica. “De toekomst is niet aan kernenergi­e. Nu zijn er de plannen om de kernenergi­e te vervangen door gascentral­es, en dus moeten we eerst bekijken wat de gevolgen daarvan zijn.”

BERT WOLLANTS Liers Kamerlid en energiespe­cialist NVA “Waarom zouden we neen zeggen tegen een realistisc­h en becijferd scenario?”

 ?? FOTO PETER HILZ ??
FOTO PETER HILZ
 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium