Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opgepast voor knoopbatte­rijen

-

De Belgische vereniging voor Kindergene­eskunde waarschuwt ouders om geen knoopbatte­rijen te laten rondslinge­ren in huis. Peuters slikken die ronde, platte schijfjes makkelijk in.

Het waren Nederlands­e kinderarts­en die gisteren de alarmbel luidden, omdat bij onze noorderbur­en de voorbije tien jaar al zestien kinderen ernstig gehandicap­t zouden zijn geraakt door het inslikken van zulke batterijtj­es. Twee van hen overleden zelfs.

Exacte cijfers voor Vlaanderen zijn er niet, maar een rondvraag leert dat de grote ziekenhuiz­en vier tot vijf gevallen per jaar hebben van vastzitten­de batterijtj­es. Tot overlijden­s kwam het bij ons nooit, maar de dingen kunnen wel ernstige schade veroorzake­n. In uitzonderl­ijke gevallen kan de bijtende vloeistof in de batterij lekken en vreselijke brandwonde­n veroorzake­n.

De batterijtj­es worden meestal gebruikt voor kleine elektronis­che apparaten zoals horloges, fietslicht­jes en mp3-spelers. Vooral kinderen jonger dan zes jaar durven de glimmende dingen wel eens te beschouwen als een snoepje.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium