Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Microsoft verlengt vaderen moederscha­psverlof

Meer dagen voor het gezin moet jong talent over de streep trekken

- KIM CLEMENS

De krapte op de arbeidsmar­kt dwingt grote bedrijven om met extra aantrekkel­ijke voorwaarde­n te zwaaien. Microsoft gunt haar Belgische werknemers voortaan zes weken vaderschap­sverlof. De technologi­ereus volgt daarmee het voorbeeld van andere giganten die geboorteve­rlof gebruiken om nieuw talent te rekruteren.

Het aanbod van Microsoft klinkt zeer aantrekkel­ijk. Zes weken verlof voor wie een kind adopteert. Twintig weken rust na de bevalling voor nieuwe mama’s in plaats van de huidige vijftien, en van tien dagen naar zes weken voor kersverse papa’s. Allemaal met loonbehoud en zonder impact op de prestatieb­onussen. Personeels­leden kunnen bovendien jaarlijks extra vier weken betaald verlof opnemen voor de zorg van directe familieled­en die ernstig ziek zijn. “Er zijn nu een- maal momenten dat we onze car- rière even op pauze willen zetten om te focussen op familie”, zegt woordvoers­ter Katleen Dewaele van Microsoft. “Onze mensen zijn gepassione­erd en brengen veel tijd door op hun werk. Dan willen we hen de vrijheid geven om het ook eens even anders te doen. Zo- dat ze weten dat ze in elke levensfase bij ons kunnen blijven werken.” De maatregel geldt wereldwijd, en dus ook voor de kleine vierhonder­d personeels­leden van Microsoft in Zaventem.

Microsoft is niet het eerste bedrijf dat zich zo gul toont. De voorbije maanden trokken ook andere multinatio­nals in ons land de familiale verlofstel­sels op. Mastercard voerde acht weken vaderschap­sverlof in en Janssen Pharmaceut­ica biedt acht weken bovenop de wettelijke twee. “Het lijkt een trend die je kan kaderen in de war for talent, de strijd tussen werkgevers om de juiste werknemers te vinden”, zegt specialist arbeidswet­geving Geert Vermeir van SD Worx. “De klassieke loonvoorde­len volstaan niet altijd om een kandidaat over de streep te trekken. Work-life-balance is tegenwoord­ig een belangrijk­e factor.”

Sociaal recht of loonvoorde­el

Al blijft de trend voorlopig steken bij de allergroot­sten. “Want kmo’s kunnen zo’n maatregel niet betalen”, zegt Geert Vermeir. Ze zijn ook geen vragende partij. “We vragen ons af of je per se een nieuwe verlofrege­ling moet bedenken om het evenwicht tussen werk en gezin te verbeteren”, zegt Monica De Jonghe van werkgevers­organisati­e VBO. “Deze beslissing is genomen in de VS omdat daar helemaal niets voorzien is voor jonge ouders. Maar in België hebben we al gigantisch veel systemen om verlof op te nemen.”

Toch klinkt ook in ons land al langer de vraag om vooral papa’s langer thuis te laten blijven. De Gezinsbond lanceerde enkele maanden geleden samen met de Vrouwenraa­d nog een oproep om het wettelijk vaderschap­sverlof uit te breiden tot twintig dagen. “Wij vinden dit een heel knap initiatief, maar het zou niet alleen vanuit de bedrijven moeten komen”, zegt woordvoerd­er Dieter Stynen. “De overheid heeft een belangrijk­e rol. Anders wordt iets wat eigenlijk een sociaal recht moet zijn een soort extralegaa­l voordeel.”

MONICA DE JONGHE

Werkgevers­organisati­e VBO “We vragen ons af of je per se een nieuwe verlofrege­ling moet bedenken om het evenwicht tussen werk en gezin te verbeteren.”

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Katleen Dewaele van Microsoft: “Onze mensen zijn gepassione­erd en brengen veel tijd door op hun werk. Dan willen we hen de vrijheid geven om het ook eens even anders te doen.”
FOTO FRED DEBROCK Katleen Dewaele van Microsoft: “Onze mensen zijn gepassione­erd en brengen veel tijd door op hun werk. Dan willen we hen de vrijheid geven om het ook eens even anders te doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium