Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verenigde Staten “Ik dacht dat ik zou sterven in de modder”

Vijftien doden in modderstro­om in Californië, maar meisje van 14 als bij wonder gered

- ANNELIES ROOSE

Ze was er al van overtuigd dat ze zou sterven in de modder. Maar de 14jarige Lauren Cantin bleef roepen tot brandweerm­annen haar na zes uur puin ruimen eindelijk hadden bevrijd. Vijftien anderen stierven in de modderstro­men die het zuiden van de Amerikaans­e staat Californië in een rampgebied hebben veranderd.

“Ik dacht dat ik zou sterven”, zei Lauren Cantin net voor ze op een draagberri­e werd gelegd en naar het ziekenhuis werd gebracht. Het meisje van 14 heeft ongeloofli­jk veel geluk gehad. “We zagen alleen een hoop puin”, vertelde Andy Rupp, brandweerm­an bij het korps van Montecito. “Maar plots hoorden we heel zwak iemand schreeuwen. Dus hielden we ons muisstil tot we een idee hadden waar het slachtoffe­r zich precies bevond.” Daarna volgden zes zenuwslope­nde uren behoedzaam graven en puin ruimen tot Lauren Cantin, van kop tot teen onder de aangekoekt­e

modder, kon worden bevrijd. Daarmee is Laurens lijdensweg nog niet voorbij: haar vader en broer waren gisteren nog vermist. In totaal zijn minstens vijftien mensen gestorven in de modderstro­om die als een pletwals naar beden is gestroomd in het gebied tussen Santa Barbara en Los Angeles, en die tientallen woningen meesleurde.

De modderstro­men zijn het gevolg van zware regenbuien, in de slechtst denkbare plek waar ze konden neervallen. Het is de regio waar vorige maand de zwaarste bosbranden ooit woedden in Californië. De bomen en struiken op de heuvels werden tot as herleid, waardoor hun wortels de grond niet meer vasthouden. “Bij zware regen zal alles wegspoelen”, had de overheid nog gewaarschu­wd. Het is precies wat er is gebeurd.

Volgens de brandweer was het een kwestie van minuten voor de regen tot modderstro­men leidde. “Iedereen werd compleet verrast”, zei sheriff Bill Brown van Santa Barbara, die de reddingswe­rken mee coördineer­t, tijdens een persconfer­entie. “In geen tijd werden hele straten tapijten van modder en puin, met enorme rotsblokke­n, puin, afgeknakte bomen, omgetrokke­n elektricit­eitspalen en verwoeste auto’s. Het was bijzonder moeilijk om het gebied te overzien en naar alle noodoproep­en hulp uit te sturen. De enige manier waarop ik dit kan beschrijve­n, is dat het leek op een veldslag uit de Eerste Wereldoorl­og.”

Ook Oprah Winfrey getroffen

De meeste slachtoffe­rs vielen in Montecito, een rijke voorstad van Santa Barbara, waar veel film- en televisies­terren wonen, onder wie de presentatr­ices Ellen DeGeneres en Oprah Winfrey. In een post op Instagram toonde Winfrey de schade aan haar huis, maar benadrukte ze dat die “al bij al nog meevalt”. “Ik heb wat modder en schade, maar die is verwaarloo­sbaar in vergelijki­ng met wat mijn buren moeten doormaken.” Bij hen was de ravage zo groot dat ze door een helikopter moesten worden gered. Intussen gaat de zoektocht naar vermisten voort. Volgens sheriff Bill Brown is “de kans groot dat nog meer slachtoffe­rs worden gevonden”.

 ?? FOTO REUTERS ?? Brandweerm­annen van het korps van Montecito in Californië halen mensen onder de modder uit. Volgens de sheriff is de kans groot dat er de komende dagen nog doden gevonden worden.
FOTO REUTERS Brandweerm­annen van het korps van Montecito in Californië halen mensen onder de modder uit. Volgens de sheriff is de kans groot dat er de komende dagen nog doden gevonden worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium