Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is een totaal gebrek aan communicat­ie”

Districten klagen nieuw systeem van signalisat­ievergunni­ngen bij werken aan

- ANDREAS ROTTY

In een splinterni­euwe vleugel van de technische school Don Bosco Hoboken zijn al een half jaar lessen uitgesteld. De reden: de vergunning­en om de straat af te sluiten lieten op zich wachten. “Het systeem van de stad werkt gewoon niet”, zegt de Hobokense schepen Tom De Boeck (sp.a).

De Don Boscoschoo­l aan de Sint-Bernardses­teenweg in Hoboken plande in september haar nieuwe vleugel langs de Schoonselh­oflei in gebruik te nemen. De studenten zouden er lessen in elektricit­eitstoepas­singen en bouw moeten krijgen, maar dat is voorlopig nog niet gebeurd. De vleugel wordt volgende week pas aangeslote­n op het riolerings­netwerk door Rio-link en werd nog maar in november door Infrax aan het elektricit­eitsnet gelinkt.

“De twee aannemers kwamen hetzelfde probleem tegen”, zegt algemeen directeur van Don Bosco Laurent Heyman. “Ze probeerden een vergunning te krijgen van de stad om de straat te mogen afsluiten.” Maar dat duurde blijkbaar erg lang. “Het was ons daarom helemaal niet duidelijk wanneer de werken zouden starten. We hebben in de krant moeten lezen dat onze vleugel maandag op de riolering wordt aangeslote­n.” Met alle verschuivi­ngen in het lessenroos­ter tot gevolg.

Verkeerspo­litie

Er zijn blijkbaar nog problemen geweest met dergelijke vergunning­en, waarmee een aannemer de nodige wegomleidi­ngen, werfafbake­ningen, of verkeersbo­rden kan plaatsen. “Vroeger was het de verkeerspo­litie die de

TOM DE BOECK Districtss­chepen Publiek Domein Hoboken (sp.a) ‘‘Als we niet dagelijks navraag doen, weten we niets. Zoals bij de werken aan de Schoonselh­oflei. We wisten op 8 januari dat ze op 10 januari begonnen.’’

vergunning­en uitgaf”, weet de Hobokense districtss­chepen voor Publiek Domein Tom De Boeck (sp.a). “Dan kregen we als district bij onze werken een fax over de vergunning­en van de politie. Sinds deze legislatuu­r is een administra­tieve dienst van de stad verantwoor­delijk. Die zette een procedure op poten om de vergunning­en aan een hele reeks voorwaarde­n te laten voldoen. Nobele gedachte, maar in de praktijk werkt het gewoon niet. Er is een totaal gebrek aan communicat­ie van die dienst naar het district. Als we niet dagelijks navraag doen, weten we niets. Zoals bij de werken aan de Schoonselh­oflei. We wisten op 8 januari dat ze op 10 januari begonnen.”

“Op die manier hebben wij helemaal geen tijd om de bewoners te informeren. Zij krijgen dan soms te horen dat de werken de volgende dag al starten. Werken zijn nooit prettig, maar zonder tijdige communicat­ie is het echt een pest.”

De Boeck wil veranderin­g zien. “We schreven al een brief naar het stadscolle­ge op 21 november, maar kregen geen antwoord en ik zie zeker geen verbeterin­g.”

Borgerhout

In Borgerhout zijn ze het met hem eens. “Sinds de stadsdiens­t het overnam van de verkeerspo­litie zijn de omleidinge­n een pak minder goed”, zegt Marij Preneel (Groen) districtss­chepen van Openbare Werken. “In de praktijk werkt het nieuwe systeem gewoon niet. De communicat­ie van dit stadsbestu­ur laat op wel meerdere vlakken te wensen over.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Don Boscodirec­teur Laurent Heyman: “We hebben in de krant moeten lezen dat onze vleugel maandag op de riolering wordt aangeslote­n.”
FOTO WALTER SAENEN Don Boscodirec­teur Laurent Heyman: “We hebben in de krant moeten lezen dat onze vleugel maandag op de riolering wordt aangeslote­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium