Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Antwerpen van de Wereldexpo 1894

De Universite­it Antwerpen (UA) heeft een kaart van Antwerpen uit 1894 laten restaurere­n door een gespeciali­seerd bedrijf. De kaart werd uitgegeven naar aanleiding van de Wereldtent­oonstellin­g, die dat jaar in de stad plaatsvond, en was in slechte staat. E

-

Hoe zag Antwerpen eruit in 1894? Wie daar een antwoord op wil, moet een kijkje gaan nemen in de bibliothee­k van de Universite­it Antwerpen (UA) of online.

“We proberen ieder jaar een interessan­t stuk uit onze collectie te laten restaurere­n. Vaak moeten we daarvoor wachten op giften van mensen die ons werk genegen zijn”, zegt Tom Deneire, conservato­r Bijzondere Collecties van de Universite­itsbibliot­heek Antwerpen. Dat was ook deze keer het geval. Een anonieme sympathisa­nt doneerde 500 euro om de kaart van Antwerpen uit 1894 te laten restaurere­n.

In het gespeciali­seerd atelier Cordovano in Melle werd de oude kaart grondig gereinigd om stof en vuil te verwijdere­n. Ook oude en slechte herstellin­gen zijn weggeplan haald.

“Een dergelijke restaurati­e is een klus die we niet zelf kunnen uitvoeren. Het papier ontzuren is bijvoorbee­ld een delicaat werkje dat niet iedereen kan. Er is ook een los fragment gefixeerd en ten slotte werd de kaart, na een behandelin­g met waterdamp, gedroogd en uitgevlakt”, legt Tom Deneire uit.

De grootste kosten van een restaurati­e zijn de werkuren. “Omdat het een minutieus werkje is, kan een opdracht soms lang duren. Er zijn prenten en boeken waarvan de restaurati­e enkele duizenden euro’s heeft gekost. Precies daarom zijn we blij met elke gift die we krijgen. Want met onze eigen budgetten is het moeilijk en vaak zelfs onmogelijk om regelmatig een stuk uit onze collectie te laten opknappen”, gaat Deneire verder.

Kaart voor toeristen

De gerestaure­erde kaart werd in 1894 gedrukt naar aanleiding van de Wereldtent­oonstellin­g die dat jaar in Antwerpen plaatsvond. “Die expo lokte veel niet-Antwerpena­ren, onder wie ook buitenland­ers, naar de stad. En die wilden natuurlijk ook de stad verkennen. Het is voor hen dat deze kaart gedrukt werd”, legt Tom Deneire uit.

En dat is er ook aan te zien. Behalve een gedetaille­erd straten- van Antwerpen, zijn ook de belangrijk­ste gebouwen afgedrukt. Er zijn nog bestaande gebouwen, zoals de Nationale Bank aan de huidige Britselei en de Bourlascho­uwburg, terug te vinden op de map. Maar ook reeds lang verdwenen gebouwen zoals het Hanzehuis, waar tegenwoord­ig het MAS staat.

“Omdat er zo veel details op staan, is de kaart interessan­t voor mensen die willen weten hoe stad er vroeger uitzag”, zegt Tom Deneire.

Duizend beelden digitaal

Het prentenkab­inet van de Universite­itsbibliot­heek bevat ongeveer 1.350 objecten. Het gaat om gravures, etsen, houtsneden, foto’s en tekeningen.

“De afbeelding­en bestrijken een periode van de 15de tot de 21ste eeuw en brengen vooral de geschieden­is van Antwerpen in beeld. Ruim duizend objecten zijn ondertusse­n gedigitali­seerd”, zegt Tom Deneire.

Daaronder dus ook de gerestaure­erde kaart, die nog tot het einde van de maand wordt tentoonges­teld in de bibliothee­k.

PATRICK VAN DE PERRE

Universite­itsbibliot­heek, Prinsstraa­t 13, Antwerpen. www.anet.ua.ac.be/ record/opacuaobj/tg:uapr:38/N

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Conservato­r Tom Deneire met de gerestaure­erde kaart.
FOTO JAN VAN DER PERRE Conservato­r Tom Deneire met de gerestaure­erde kaart.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO UNIVERSITE­IT AN ?? Op de gerestaure­erde kaart staan ook de belangrijk­ste gebouwen gedrukt, maar ook het verdwenen Hanzehuis, waar nu het MAS staat.
FOTO UNIVERSITE­IT AN Op de gerestaure­erde kaart staan ook de belangrijk­ste gebouwen gedrukt, maar ook het verdwenen Hanzehuis, waar nu het MAS staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium