Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Was ik mentaal niet zo sterk, dan zou ik al lang gestopt zijn”

Davino Verhulst is voor het eerst onbetwist titularis en meteen bezig aan zijn beste seizoen ooit

-

Davino Verhulst (30) is bij Lokeren aan zijn beste seizoen uit zijn carrière bezig. De keeper is beslissend en pakt punten. Toevallig is dat niet, want pas voor het eerst in zijn carrière is hij onbetwist titularis. “Constant het gevoel hebben dat je er bij de minste fout kan uitvliegen, dat is niet goed voor een doelman.”

We hebben het even opgezocht en ons vermoeden klopte. Pas dit seizoen – op zijn dertigste – speelde Davino Verhulst voor het eerst in zijn carrière alle wedstrijde­n voor Nieuwjaar.

Voorheen was er elk seizoen wel iets. Lagen hij en Barry Boubacar Copa qua niveau in de weegschaal? De ene trainer koos voor hem, de andere voor Copa, maar de meesten switchten tijdens het seizoen tussen beide keepers. Niet goed, voor geen van beiden.

Maar nu is Copa er niet meer en Verhulst lijkt wel bevrijd. “Vertrouwen doet veel met een keeper. Want elke keeper in eerste klasse kan een bal pakken, maar die met het meeste vertrouwen speelt de beste wedstrijde­n. De voorbije jaren was het twee matchen die keeper, dan zes matchen de andere. Toen werd er wat mee gerammeld.”

“De stabilitei­t die er nu is, geeft een goed gevoel. Als eerste keeper moet je eigenlijk het volste vertrouwen krijgen en niet het gevoel hebben dat je na één fout aan de kant geschoven wordt.”

“Een ideale tweede keeper is er één die zijn plaats kent, maar wel goed genoeg is om je vooruit te pushen. Als je als nummer één constant het gevoel hebt dat je geen foutje mag maken omdat je dan uit de ploeg vliegt, dat bevordert het vertrouwen niet. Als er nu eens een aarzeling is, dan pep ik mezelf gewoon op voor de volgende week en is dat weer voorbij. Als je geen enkele fout mag maken, ga je ook anders spelen om jezelf veilig te zetten. En dat mag je niet doen.”

“Een keeper moet kunnen spelen zoals hij is. Als je jezelf gaat aanpassen om geen fouten te maken, dan is het einde zoek. Je moet bevrijd in doel kunnen staan.”

Opvallen of niet

En net dat vertrouwen ligt nu aan de basis van wat wellicht het beste seizoen ooit is voor Davino Verhulst. “Ik heb nog al goede seizoenen gehad, maar toen viel het gewoon minder op. De reddingen die ik de voorbije maanden deed, hebben tot punten geleid. Dat is de vorige seizoenen misschien minder het geval geweest, terwijl ik toen soms even goed speelde. Het is leuk, geeft een goed gevoel. Als je jezelf elke week opnieuw kan bewijzen, blijft je vertrouwen groeien.”

Want bij geen enkele positie op het veld is het mentale aspect zo belangrijk. “Een keeper moet natuurlijk ballen kunnen pakken, maar dat mentale aspect maakt het verschil. Spelers kunnen zich eens wegmoffele­n, een keeper niet. Het is altijd zwart of wit. Als je als keeper naast een bal pakt, moet je onmiddelli­jk de knop kunnen omdraaien. Want je kan er toch niks meer aan veranderen.”

Courtois in de tuin

“Nicolas Penneteau is daar in België een goed voorbeeld van. Die kan twee minuten na een blunder een wereldbal pakken. Wie dat als de beste kan, is Thibaut Courtois. Die is mentaal zo sterk. Die speelt bij Chelsea alsof hij in zijn tuin speelt.”

“Keeper zijn is iets mentaal. Als ik mentaal niet sterk was geweest, dan zou ik al lang gestopt zijn.”

Davino Verhulst (doelman Lokeren) “Een keeper moet kunnen spelen zoals hij is. Als je jezelf gaat aanpassen om geen fouten te maken, dan is het einde zoek. Je moet bevrijd in doel kunnen staan.”

 ?? FOTO RR
FOTO PHOTO NEWS ?? Verhulst moest vorige seizoenen concurrere­n met Barry Boubacar Copa. Nu die weg is, voelt hij zich beter in zijn vel.
De Ridder in duel.
FOTO RR FOTO PHOTO NEWS Verhulst moest vorige seizoenen concurrere­n met Barry Boubacar Copa. Nu die weg is, voelt hij zich beter in zijn vel. De Ridder in duel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium