Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw kanaal bijna klaar

Nu al gevuld met grondwater, deze zomer moet project afgerond zijn

- ELISE VERLINDEN

De werken die de buurt rond de Antwerpse IJzerlaan moeten opwaardere­n, bevinden zich in de laatste fase. Het nieuwe kanaal is al grotendeel­s gegraven en staat zelfs al onder water.

Twee jaar geleden begonnen de werken aan project IJzerlaan. Het project van Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM) bereidt de buurt voor op een verbreding van het Albertkana­al en voorziet de hele omgeving ondertusse­n van een facelift. Zo krijgt de IJzerlaan brede fietspaden en worden er nieuwe bomen aangeplant.

“Dankzij de bomenrijen komt er meer groen en daarnaast leggen we ook enkele buurtparkj­es aan”, vertelt Bojan Cerovic van BAM.

Nadat eerder onder andere al de nieuwe fiets- en voetganger­sbrug werd gebouwd over het Albertkana­al en aan de zuidkant van de IJzerlaan een nieuwe rijweg kwam, ligt de focus nu op het nieuwe stuk kanaal.

Onderwater­beton

“Momenteel lopen de uitgraving­en van dat stuk IJzerlaank­anaal op hun einde. Onze arbeiders zijn druk in de weer met het plaatsen van de zijwanden en over een maand hopen we het onderwater­beton te kunnen gieten. De rode palen worden dan ook verwijderd”, zegt Bojan Cerovic.

Het IJzerlaank­anaal zal het Lobroekdok en het Asiadok met elkaar verbinden, zodat het water vlotter de stad kan bereiken. Het kanaal is voorlopig zelfs al gevuld, weliswaar met grondwater.

“Nadat het IJzerlaank­anaal is afgewerkt, beginnen de werken aan het brugje in de Bredastraa­t. Daarna worden ook de buurtparkj­es aangelegd en voorzien we een houten steiger bij het kanaal”, vult Cerovic aan.

“We hopen dat de werken verder volgens plan verlopen, zodat project IJzerlaan in de zomer van 2018 kan worden afgerond. We kijken alvast uit naar de vlotte oplevering van het project”, klinkt het bij BAM.

BOJAN CEROVIC Projectwoo­rdvoerder BAM ‘‘Tot nu toe verloopt alles volgens schema, dus we hopen het project tegen het einde van de zomer af te ronden.’’

 ?? FOTO RR ?? En zo ziet de straat er straks uit.
FOTO RR En zo ziet de straat er straks uit.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Zo ziet de IJzerlaan er nu uit.
FOTO WIM HENDRIX Zo ziet de IJzerlaan er nu uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium