Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met Lies verliest Vlaanderen weer wat kleur”

LIES LEFEVER 19802018

- PIETER HUYBERECHT­S DIRK COOSEMANS

Lies Lefever, een van Vlaanderen­s bekendste comédienne­s, is na een ongeval in haar keuken overleden. Ze schoof uit en kreeg na de val ademhaling­sproblemen. Reanimatie­pogingen waren tevergeefs. Lefever raakte vooral bekend via haar optredens in De Laatste Show, waar ze met haar tragikomis­che protestlie­djes vaak op zere tenen trapte. “Met Lies verliest Vlaanderen weer wat kleur”, schrijft onze reporter, die haar in november nog sprak in wat later haar afscheidsi­nterview bleek te zijn.

Lies Lefever (37) stierf woensdagav­ond na een ongelukkig­e val in de keuken, thuis in het VlaamsBrab­antse Asse. Het parket sluit kwaad opzet en een wanhoopsda­ad uit. Een uur reanimatie kon niet meer baten voor de moeder van twee, die al een tijdje vocht tegen haar demonen.

Kobe en Wannes, de twee kinderen, sliepen al een tijdje. Joost, de liefde van haar leven, was in een andere ruimte toen het gebeurde. Rond 22.30u stapte Vlaanderen­s geliefde cabaretièr­e richting de keuken. Ze gleed uit en viel hard neer op de grond. Haar man trof haar kermend van de pijn aan op de keukenvloe­r. Volgens onze informatie kampte ze met hevige ademhaling­sproblemen.

“Haar man heeft meteen de hulpdienst­en gealarmeer­d”, zegt Sabine Lievens van het parket Halle-Vilvoorde. Die waren bijzonder snel ter plaatse. Bij aankomst bleek ze echter buiten bewustzijn. Volgens welingelic­hte bronnen werd Lefever een uur lang tevergeefs gereanimee­rd. Om iets voor middernach­t werd ze dood verklaard.

Ongelukkig­e val

Hoewel niets wees op een crimineel feit werd toch een autopsie uitgevoerd op haar lichaam. Dat is een standaards­ituatie in zo’n geval. “Een definitiev­e doodsoorza­ak kon niet worden bepaald”, zegt Lievens.

Het gerecht gaat uit van een noodlottig ongeval. “Zeker is dat kwaad opzet, een tussenkoms­t van een derde dan wel een wanhoopsda­ad 100% uit te sluiten zijn.”

In een recent interview vertelde Lefever nog zo blij te zijn met het leven. Al was er die blijvende strijd tegen bepaalde problemen, een gevolg van haar traumatisc­he ervaringen als jonge baby. “Ik hoop nog lang te mogen leven. Liefst wel niet te lang. 80 of zo”, zei ze.

Alles voor man en kinderen

Volgende maand zou de geadopteer­de Rwandese 38 worden. Haar dood komt er pas enkele maanden nadat ze was gestopt als cabaretier. Ze was er even klaar mee, zei ze, met het leven in de schijnwerp­ers. De weerbots van haar somber verleden was soms te groot.

Haar familie, gisteren opgevangen door Slachtoffe­rhulp, reageerde namens manager Johnny Quide bijzonder aangeslage­n. “Lies’ dood is zo onverwacht. Haar man Joost en de twee kinderen hopen de ware reden van haar plotse overlijden te achterhale­n.” Hij omschrijft haar als een bijzonder moedige vrouw die mensen vrolijk maakte met haar optredens. “En toch was stoppen een bewuste keuze”, zegt Quide. “Ze koos voor haar man en twee kindjes. Want ik zie hen toch zo graag, zei ze altijd.”

Wegwerpkin­dje

Lies Lefever was opgegroeid in een warme familie in Beerse, in de Kempen. Laatste kind in een rij van zes. Geadopteer­d, geboren in Rwanda. Lang moest ze niets hebben van Afrika, maar uiteindeli­jk wilde ze terug naar haar verleden. Eind 2014 ging ze met tv-maker Martin Heylen, voor het programma Heylen en

de Herkomst, terug naar Nyamasheke. Het dorp waar haar leven pijnlijk begon.

Twee bouwvakker­s vonden haar als huilende baby in een diepe beerput. “Mijn leven begon tussen de pis en de kak en de wormen”, zei ze in die aflevering. “Het was vuiler dan een beerput.” Haar ogen waren aangetast door urinezuur en ammoniak. Ze bleef haar leven lang zo goed als blind. Een wegwerpkin­dje, noemde ze zichzelf.

Ze mocht met haar onnozelite­iten opdraven in tv-programma’s als De Rode Loper. In De Laatste

Show bracht ze elke week een protestlie­d. In 2011 toerde ze in het voorprogra­mma van Philippe Geubels en op het eind van dat jaar kwam ze met haar eigen comedyshow, Meisje van Plezier.

Onlangs trok ze een streep onder haar tijd als comédienne. Ze wilde boeken schrijven, meer muziek maken, in andere landen gaan wonen. En volop moeder zijn voor haar zonen Kobe (11) en Wannes (10). Maar dat heeft helaas niet lang geduurd.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO VIER ?? Lies Lefever en Martin Heylen in Rwanda, waar ze geboren werd.
FOTO VIER Lies Lefever en Martin Heylen in Rwanda, waar ze geboren werd.
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Politie bij het huis van Lies Lefever in Asse.
FOTO OLIVIER MATTHYS Politie bij het huis van Lies Lefever in Asse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium