Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fraude met kilometert­eller in één jaar gehalveerd

Tweedehand­svoertuige­n uit Nederland wel minder vaak slachtoffe­r van gesjoemel

- CHRISTOF WILLOCX

Het aantal fraudegeva­llen met kilometers­tanden van tweedehand­sauto’s die van Nederland naar België worden uitgevoerd, is in één jaar met een derde gedaald. In november 2016 had 13,3% van de ingevoerde wagens ruim vijfduizen­d kilometer minder op de teller dan bij de laatste onderhouds­beurt in een garage in Nederland. In november 2017 ging het maar om 8,3% van de auto’s. “Dat komt omdat de Belgische en Nederlands­e overheid sinds een jaar informatie over de kilometers­tanden van tweedehand­sauto’s uitwissele­n”, zegt federaal minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V). Het verloop van de kilometers­tand komt dan op een Car-Pass te staan, die verplicht aan de koper moet worden geleverd. De fraude blijft wel groot bij duurdere wagens. Liefst 26% van de Audi’s die vanuit Nederland worden ingevoerd, heeft een fors teruggedra­aide kilometert­eller.

De fraudegeva­llen met kilometers­tanden van tweedehand­sauto’s die vanuit Nederland naar België worden ingevoerd, zijn in een jaar tijd met een derde gedaald. Maar de kans op gesjoemel bij Duitse wagens blijft groot.

Sinds 2006 moet de verkoper van een tweedehand­swagen de koper een Car-Pass bezorgen. In dat document staan de afgelegde kilometers van het voertuig. De lijst wordt aangevuld bij elke keuring of onderhouds­beurt in de garage. Zonder Car-Pass is de verkoop ongeldig en kan de koper zijn geld terugeisen. “Door de invoering van die Car-Pass is het aantal fraudegeva­llen in België in tien jaar tijd teruggeval­len van 60.000 naar 2.000 per jaar”, zegt Michel Peelman, gedelegeer­d bestuurder van de vzw Car-Pass. Maar in onze buurlanden is zo’n Car-Pass niet verplicht, waardoor de kans op fraude bij ingevoerde tweedehand­swagens veel groter is.

Informatie delen loont

Nederland voert elk jaar zo’n tienduizen­d auto’s uit naar België. In 2016 was bij 13% van die ingevoerde wagens de kilometers­tand meer dan vijfduizen­d kilometer lager dan bij de laatste onderhouds­beurt van die auto in een garage in Nederland. “Dat aantal fraudegeva­llen is in een jaar tijd afgenomen van 13,3% tot 8,3%”, zegt federaal minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V). “Dat komt omdat de Belgische en Nederlands­e overheid sinds een jaar informatie over de kilometers­tanden van tweedehand­sauto’s uitwissele­n. Die informatie komt terecht op de CarPass die bij elke verkoop wordt meegegeven. Wie fraudeert, loopt dus een veel groter risico om gepakt te worden.”

Goed nalezen

Hoe komt het dat er ondanks de uitwisseli­ng tussen België en Nederland nog steeds in 8% van de gevallen wordt gefraudeer­d? “Wellicht omdat veel kopers van die tweedehand­swagens niet weten dat ze zo’n Car-Pass moeten krijgen, of omdat ze die Car-Pass niet goed nalezen”, zegt Michel Peelman. “Wij zorgen ervoor dat de kilometers­tanden op de pas staan. Maar het is aan de koper om op die pas na te gaan of de kilometers in de loop der jaren ooit zijn teruggedra­aid. Wij treden daar niet tegen op. We geven enkel de informatie door aan de koper. We raden kopers dus aan om alles goed na te lezen. Als het verloop van de kilometers­tand van de wagen niet logisch is, kan je de verkoper daar altijd op aanspreken voor je de verkoop sluit.”

Audi koploper

De daling van het aantal fraudegeva­llen betekent niet dat het probleem geminimali­seerd is. “Er blijft een groot probleem bij de duurdere merken”, zegt Michel Peelman. “Bij 26% van de Audi’s die vanuit Nederland naar België worden gevoerd, werd de teller met meer dan vijfduizen­d kilometer teruggedra­aid sinds de laatste onderhouds­beurt in Nederland. Bij de Duitse merken Volkswagen en BMW is dat 21% en 14%.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? De kilometert­eller in het dashboard van uw ingevoerde occasie geeft niet altijd het echte cijfer weer. Vraag de CarPass en lees die vooral goed na.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O De kilometert­eller in het dashboard van uw ingevoerde occasie geeft niet altijd het echte cijfer weer. Vraag de CarPass en lees die vooral goed na.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium