Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Operatie Slak? Operatie Oliedom, ja”

Sabotage kan treinbestu­urder schorsing en fikse schadeverg­oeding opleveren

- TOM LE BACQ

Een dag nadat zijn ‘Operatie Slak’ is bekendgera­akt, krijgt treinbestu­urder Cedric Grumiaux van alle kanten kritiek. Hij liet zijn trein met opzet trager rijden om ontslagen te worden en snel naar een lucratieve job in de privésecto­r te kunnen. “Als de NMBS die man nu ontslaat, zijn straks alle treinbestu­urders weg”, zegt professor Arbeidsrec­ht Patrick Humblet (UGent). “Maar ze staat ook niet machteloos.”

“Nee, ik heb totaal geen spijt van mijn actie. Maar ik wil me wel excuseren bij de reizigers.” Treinbestu­urder Cedric Grumiaux uit Bergen kreeg gisteren langs alle kanten kritiek voor zijn ‘Operatie Slak’. Maar hij zou het opnieuw doen, met opzet trager rijden om ontslagen te kunnen worden.

“Ik heb er mijn doel mee bereikt”, zegt hij. “Een gesprek met de directie volgende maandag om een kortere opzegtermi­jn te krijgen voor mezelf en dertig andere collega’s. Die allemaal hetzelfde willen: een betere job in de privé.”

De NMBS noemt de actie “totaal onaanvaard­baar”, en ook uit politieke hoek klonk veel kritiek. “De NMBS mag dit niet ongestraft laten”, zegt Kamerlid Inez De Coninck (N-VA).

Naar de rechtbank

Maar hem op staande voet ontslaan zou hem natuurlijk zijn zin geven: snel weg richting het bijna dubbel zo hoge loon bij een privébedri­jf dat goederen vervoert per spoor.

“Als de NMBS dat doet, zijn straks alle treinbestu­urders weg”, zegt professor arbeidsrec­ht Patrick Hublet (UGent). “Maar dat wil niet zeggen dat ze machteloos staat. Ze kunnen een interne tuchtproce­dure opstarten. Dan kan hij bijvoorbee­ld drie maanden geschorst worden zonder loon. Ik vind het een heel onverstand­ige actie. Veeleer ‘Operatie Oliedom’ dan ‘Operatie Slak’. De NMBS kan hem ook voor de burgerlijk­e rechtbank dagen en een schadeverg­oeding eisen.”

Hoeveel schade de spoorwegen precies geleden hebben, valt moeilijk te becijferen. Elke trein huurt zijn tijd op het spoor bij spoorbehee­rder Infrabel. “Als ze een halfuur te laat rijdt, dan moet ze extra spoortijd bijkopen”, klinkt het daar.

En dan zijn er nog andere treinen die hebben moeten wachten, enzovoort. “We willen daar niet op vooruitlop­en”, zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. “We willen eerst samenzitte­n met de bestuurder.”

Akkoord van vakbonden

De trage treinbestu­urder was vooral kwaad over de opzegtermi­jn, die twee jaar geleden verlengd is van een maand tot een jaar. “Zo gijzelt de NMBS ons”, zegt Grumiaux. “Dat mag niet.”

“Maar dat argument gaat niet op”, zegt Hublet. “Bij een overheidsb­edrijf als de NMBS ben je statutair benoemd. De NMBS kan dat statuut wijzigen, ook al ben je al in dienst. Ze moet daar wel het akkoord voor hebben van de vakbonden. En dat had ze. Nogmaals: echt onverstand­ig om daar dan zo’n actie tegen te voeren.”

 ?? FOTO VTM ?? Treinbestu­urder Cedric Grumiaux veroorzaak­te bewust vertraging in de hoop dat de NMBS hem zou ontslaan. Hij heeft geen spijt van zijn sabotage, maar excuseert zich wel bij de reizigers.
FOTO VTM Treinbestu­urder Cedric Grumiaux veroorzaak­te bewust vertraging in de hoop dat de NMBS hem zou ontslaan. Hij heeft geen spijt van zijn sabotage, maar excuseert zich wel bij de reizigers.
 ?? FOTO RR ?? Het artikel over ‘Operatie Slak’
in uw krant gisteren.
FOTO RR Het artikel over ‘Operatie Slak’ in uw krant gisteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium