Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open Vld zet Francken in hoek van extreemrec­hts

Premier Michel roept staatssecr­etaris nogmaals op het matje

- HANNES CATTEBEKE

Het ongenoegen van de coalitiepa­rtners over de communicat­ie van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) zwelt aan. In de vertrouwen­sstemming gaven ze nog wel groen licht om hem aan boord te houden, maar volgens Open Vldfractie­leider Patrick Dewael holt Francken het Vlaams Belang achterna. Premier Charles Michel (MR) roept zijn staatssecr­etaris nogmaals op het matje.

Het parlementa­ire debat over de kwestie-Soedan was langverwac­ht, maar de uitkomst van de stemming lag voor aanvang vast: de meerderhei­d doet gewoon voort. Met Theo Francken. Maar de plooien zijn binnen de regering-Michel allerminst gladgestre­ken. “Hoever kan je gaan in het verleiden van extreemrec­ht- se kiezers zonder af te wijken van het pad van de democratie?”, sneerde Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael naar de N-VAstaatsse­cretaris voor Asiel en Migratie. Net als CD&V hekelt Dewael dat Francken in zijn communicat­ie continu uitpakt met cijfers over zijn strenge terugkeerb­eleid, terwijl bijvoorbee­ld het aantal humanitair­e visa dat hij heeft uitgereikt veel hoger ligt dan in de vorige regeringen.

Francken zat de hele namiddag braaf op zijn bankje. De enige die vragen moest beantwoord­en, was premier Charles Michel. Michel verwacht “een genuanceer­de communicat­ie én een genuanceer­d beleid” en roept Theo Francken nogmaals op het matje. Dat gesprek zou volgens regeringsb­ronnen vandaag al plaatsvind­en, maar Francken bevestigt die timing niet en lijkt niet onder de indruk: “De Kamer heeft een motie goedgekeur­d om over te gaan tot de orde

van de dag. We werken verder.”

Wachten op onderzoek

Ook al begaat Michel volgens de linkse oppositie “een vergissing door de vernederin­g door Theo Francken niet grondiger aan te pakken”, voor de meerderhei­d is die discussie over de informatie die hij achterhiel­d nu van de baan.

Eens de spotlights weggedraai­d zijn van Francken, zal de premier zelf wel nog moeten uitkijken voor het onderzoek naar de gerepatrie­erde Soedanezen. CD&V-fractielei­der Servais Verherstra­eten kreeg gisteren geen antwoord op zijn vraag hoe ver het daarmee staat. Maar Michel deed weinig moeite om tegen te spreken wat de oppositie hem voor de voeten wierp: dat het onderzoek nog niet begonnen is. Michel zegt wel te blijven hopen dat er voor het einde van de maand een antwoord zal zijn.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Theo Francken en eerste minister Charles Michel in de Kamer. De premier vraagt “een genuanceer­de communicat­ie én een genuanceer­d beleid” van de staatssecr­etaris.
FOTO PHOTO NEWS Theo Francken en eerste minister Charles Michel in de Kamer. De premier vraagt “een genuanceer­de communicat­ie én een genuanceer­d beleid” van de staatssecr­etaris.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium