Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoe koop ik een huis zonder mijn geloof te verloochen­en?”

Muslinked maakt jonge ondernemer­s wegwijs in wereld islamitisc­h bankieren

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Aan de hand van drie infosessie­s in Borgerhout wil jongerenne­twerkorgan­isatie Muslinked haar leden introducer­en in de principes van het islamitisc­h financiere­n, een systeem dat in België (nog) niet bestaat en dat erop neerkomt dat bijvoorbee­ld rente niet strookt met het geloof. “Toch willen veel jongeren nadenken over hoe ze op een islamitisc­he manier kunnen sparen en beleggen”, zegt voorzitter Illias Marraha.

De eerste van de drie uitverkoch­te infosessie­s vond gisteravon­d plaats bij de Federatie van Marokkaans­e Vereniging­en in Borgerhout. “Het is op vraag van onze leden, jonge geëngageer­de en ondernemen­de moslims, dat we deze sessies organisere­n”, legt Illias Marraha uit. “Islamitisc­h bankieren is een thema dat leeft. Want vandaag is er een bepaalde groep binnen de moslimmidd­enklasse die spaargeld heeft en die dat wil beleggen. Zij vragen zich af hoe ze dat kunnen op een manier die strookt met hun geloof.”

Onder meer het feit dat werken met rente en intrest haram (‘onrein’) is binnen de filosofie van de islam omdat dit systeem de sociale en economisch­e ongelijkhe­id in de samenlevin­g vergroot, maakt dat de jongeren op zoek gaan naar een alternatie­ve vorm van bankieren.

Dat weet ook student Salih Kilic (24) uit Deurne. Hij volgt de sessies van Muslinked met grote interesse en wijdt zelfs zijn thesis aan het onderwerp. “Ik wil onderzoeke­n hoe het komt dat er in België nog geen mogelijkhe­id bestaat tot islamitisc­h bankieren, hoewel het nochtans een thema is dat erg leeft onder de mensen die ik ken. Veel jonge moslimkopp­els met een mooi inkomen willen bijvoorbee­ld een huis kopen, maar doen dat niet. Ze zijn niet geneigd om een lening aan te gaan omdat ze niet volgens het convention­ele banksystee­m van rente en intrest willen werken. Bijgevolg blijven ze huren. Mocht een bank daar een alternatie­f voor aanbieden, dan weet ik zeker dat daar een markt voor is.”

Vaak discussies onder vrienden

“Op dit moment huur ik”, zegt Antwerpena­ar en politicolo­og Gamal Cheddad (28). “Een groot stuk van mijn loon speel ik dus kwijt aan iets waarvan ik op het einde van de rit geen eigenaar ben. Dat is een opoffering die ik maak totdat ik een mogelijkhe­id gevonden heb om een huis te kopen op een manier die strookt met mijn geloof. En dat is ook de reden waarom ik vanavond hier aanwezig ben.”

“Misschien is het in andere Europese landen wel mogelijk om aan islamitisc­h bankieren te doen en bieden ze me daar de mogelijkhe­id om in België een huis te kopen? Ik ben overigens niet de enige die met vragen als deze zit. Onder vrienden wordt hier vaak over gesproken en gediscussi­eerd.”

Maar dat is niet het enige wat Cheddad bezighoudt. “Ik heb een economisch­e achtergron­d en vind het belangrijk dat banken op een ethisch verantwoor­de manier investeren. Dat is verplicht binnen de filosofie van het islamitisc­h bankieren. Ik ben 200% gekant tegen controvers­iële projecten zoals het investeren in wapenhande­l. Dat is trouwens naast een geloofskwe­stie een ethische kwestie die ook niet-moslims aanbelangt.”

Daarover en over het verdere reilen en zeilen van islamitisc­h bankieren wordt na gisteravon­d verder gediscussi­eerd op 18 januari en op 1 februari. “We houden de sessies bewust kleinschal­ig zodat we in de diepte kunnen gaan. Zo kunnen de aanwezigen nadien ook andere mensen in hun omgeving inspireren”, zegt Marraha nog.

GAMAL CHEDDAD

Bezoeker infosessie “Tot ik een mogelijkhe­id heb gevonden om een huis te kopen op een manier die strookt met mijn geloof, blijf ik huren.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Op de infosessie van het islamitisc­h bankieren wordt aandachtig geluisterd.
FOTO JAN VAN DER PERRE Op de infosessie van het islamitisc­h bankieren wordt aandachtig geluisterd.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium