Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blaast Trump kernakkoor­d met Iran op?

President ziet “inbreuken” die niemand anders ziet

- LUC STANDAERT

De Amerikaans­e president Donald Trump moet vandaag een reeks handtekeni­ngen zetten om het akkoord over het Iraans nucleair programma te verlengen. Zowel de Europese en de Arabische bondgenote­n van de VS als Trumps eigen adviseurs dringen er op aan dat hij dat ook doet. Maar wat Trump van plan is, weet niemand.

De president moet om de drie maanden een reeks documenten onderteken­en om het herinvoere­n van de Amerikaans­e sancties tegen Iran tegen te houden. Drie maanden geleden hield Trump de spanning er ook al in. Hij tekende toen wel de meeste documenten, maar niet het stuk waarin bevestigd wordt dat Iran het akkoord naleeft.

Trump ziet “veel inbreuken op het akkoord”, maar het is een mysterie waar hij die informatie vandaan haalt. Het Internatio­naal Agentschap voor Atoomenerg­ie, dat de naleving controleer­t, zegt dat Iran het akkoord volledig en te goeder trouw uitvoert. Dat zeggen ook de andere onderteken­aars van het akkoord.

Donderdag kwam de Iraanse minister van Buitenland­se Zaken Javad Zarif naar Brussel voor overleg met de Europese Unie. Na afloop zei Federica Mogherini, de chef van de Europese diplomatie, dat “Iran de verplichti­ngen die het in het akkoord is aangegaan volledig naleeft. Het akkoord beantwoord­t aan het hoofddoel: het onder controle houden van het Iraanse nucleaire programma.”

Minister Zarif zag een “sterke consensus”, maar waarschuwd­e dat Iran het akkoord maar zal blijven naleven zolang de VS dat ook doen.

Zelfs de Arabische bondgenote­n van de VS, nochtans zeker geen vrienden van Iran, waarschuwd­en dat het onverstand­ig zou zijn om de sancties tegen Iran te hervatten, omdat de VS dan de steun van de internatio­nale gemeenscha­p, en vooral van Europa, zouden verliezen om Iran aan te pakken.

Ook de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson en zijn collega van Defensie James Mattis drongen er bij de president op aan het akkoord niet op te zeggen, “om het parlement te tijd te geven de zaken grondig te bestuderen”.

Op de vorige vervaldag, drie maanden geleden, had Trump de beslissing over het al dan niet opnieuw invoeren van sancties doorgescho­ven naar het Amerikaans­e

parlement.

“Slechtste akkoord ooit”

Het akkoord over het Iraanse kernprogra­mma werd in 2015 afgesloten tussen Iran aan de ene kant en Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, de VS,

Rusland en China aan de andere kant, en maakte een eind aan jaren van spanningen en internatio­nale sancties tegen Iran. Het bepaalt dat het Iraanse nucleaire programma tenminste vijftien jaar lang onder strenge internatio­nale controle wordt geplaatst. In ruil werden de sancties die de Iraanse economie verlamden, opgeheven. Het akkoord was een van de grote verwezenli­jkingen van Trumps voorganger Barack Obama. Voor Trump is het “het slechtste akkoord ooit”. Het opzeggen ervan was een centraal thema

in zijn verkiezing­scampagne.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium