Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Overdonder­d door het aantal verhalen”

17-jarige Antwerpena­ar krijgt massaal veel reactie op vraag om racistisch­e ervaringen te delen

- ELISE VERLINDEN

Toen de 17jarige Antwerpena­ar Akram Ahannouch twitteraar­s opriep om hun racistisch­e ervaringen te delen, had hij zich de massale respons nooit kunnen inbeelden. Voor de Antwerpena­ar met Marokkaans­e roots betekenen al die verhalen maar één ding: “Racisme is nog steeds een gigantisch probleem in onze samenlevin­g.”

Het was toen kledingket­en H&M in haar reclame een gekleurd jongetje in een trui met het opschrift

‘coolest monkey in the jungle’ liet opdraven, dat voor Antwerpena­ar Akram Ahannouch de maat vol was. “Dit was overduidel­ijk racistisch, maar op sociale media bleven mensen H&M maar verdedigen”, zegt Akram geërgerd.

“Mensen die racisme goedpraten, hebben het sowieso nog nooit zelf meegemaakt. Wel, ik kan je vertellen: racisme is verschrikk­elijk en went nooit.”

Akram heeft zelf Marokkaans­e roots, maar ziet er naar eigen zeggen niet uit “als een typische Marokkaan”. Toch weet hij maar al te goed hoe het is om geconfront­eerd te worden met racisme.

“Ik hoor enorm vaak verhalen van vrienden en familie over de racistisch­e dingen zij naar hun hoofd geslingerd krijgen. Iedereen die zegt dat racisme niet meer van deze tijd is, wou ik met mijn oproep duidelijk maken dat het jammer genoeg nog altijd een heel groot probleem is”, ver-

telt Akram.

Computer

“Bovendien is racisme in mijn ogen nu zelfs meer dan ooit aanwezig, omdat mensen zich makkelijk kunnen verschuile­n achter hun computer.”

Na zijn oproep om racistisch­e ervaringen te delen, volgde een stortvloed aan reacties waarin slachtofsc­hrikkelijk­e fers van racisme hun verhaal deden. Dat zijn tweet zoveel reactie zou uitlokken, kwam ook voor Akram als een grote verrassing.

“Meestal reageren wel een paar mensen, maar nu was ik overdonder­d door het aantal verhalen. Ik schrok ook enorm van de ver- dingen die ik las”, vertelt Akram.

“Ik wist dat het er vaak nog erg aan toe ging, maar sommige tweets waren zo choquerend dat ik er zelf niet goed van was.”

Akrams Twitteracc­ount staat nog altijd niet stil, want er blijven getuigenis­sen volgen. “Ik ben blij dat racisme zo onder de aandacht wordt gebracht, want het is schandalig dat zo’n dingen nog gebeuren”, besluit Akram.

AKRAM AHANNOUCH Belg met Marokkaans­e roots en fanatiek twitteraar “Ik wist dat het er vaak erg aan toe ging, maar sommige tweets waren zo choquerend dat ik er zelf niet goed van was.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium