Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bende verdient 1,3 miljoen met cannabiskw­eek

- (vdaa)

Het openbaar ministerie heeft zes jaar cel geëist tegen Rachid T. uit BergenopZo­om. Hij stond aan het hoofd van een bende die cannabispl­antages opzette in Kapellen, Hoboken, Borgerhout en SintNiklaa­s.

Het openbaar ministerie vraagt ook de verbeurdve­rklaring van 1,3 miljoen euro criminele winsten die de verdachten zouden hebben gemaakt met de cannabiskw­eek. Rachid T. zette volgens het openbaar ministerie niet alleen plantages op, hij voerde ook op grote schaal hasj in vanuit Marokko, Spanje en Nederland.

Koeriers brachten de drugs met hun wagen of per vliegtuig over. Een van de koeriers werd in november 2014 met 15 kilo hasj betrapt op de luchthaven van Charleroi. Zij werd in Bergen veroordeel­d tot veertig maanden cel.

Het openbaar ministerie vervolgt in totaal 37 verdachten, die opereerden in twee criminele organisati­es die aan elkaar gelieerd blijken te zijn. De belangrijk­ste groep is die van de familie T. uit Bergen-opZoom. De van oorsprong Marokkaans­e familie zette tussen 2014 en 2015 grote plantages op in Borgerhout, Hoboken, Kapellen en SintNiklaa­s. De tweede groep werd geleid door Bahri O., die vanuit het Waasland opereerde. Samen met de groep van Rachid T. bereidden ze plantages voor in Temse, Hamme en Vilvoorde.

De drugscrimi­nelen konden volgens het openbaar ministerie rekenen op steun van een corrupte politieage­nte uit Vilvoorde, die vertrouwel­ijke informatie zou hebben gelekt. De vrouw riskeert zes maanden cel wegens schending van haar beroepsgeh­eim. De agente ontkent de beschuldig­ingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium