Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bitcoins betalen of alle data kwijt

Cyberaanva­l legt verlichtin­gsbedrijf plat

- BRITT PEETERS

PVD Verlichtin­g in Ekeren is het slachtoffe­r geworden van een cyberaanva­l. De interne server van het bedrijf werd gehackt, waardoor zaakvoerde­r Patrik Van Daele geen kant meer uit kon. “32 jaar hard werken zou in rook zijn opgegaan.”

Woensdagoc­htend was het kwaad geschied: zaakvoerde­r Patrik Van Daele stelde vast dat alle bestanden op de interne servers van zijn drie bedrijven in verlichtin­g gehackt waren. “Het volledige systeem, zowel onze data en back-ups als onze besturings­systemen, was aangetast en dus onbruikbaa­r geworden.”

“Afgelopen juli hadden we nog een zware investerin­g in IT gedaan, om extra te beveiligen. Alles werd vernieuwd: onze data én onze back-ups zaten in een beveiligde cloud. Toch heeft die hacker ons getroffen.”

De hacker zou alle gegevens en systemen opnieuw vrijgeven, op voorwaarde dat er een grote som aan bitonderzo­ek coins aan hem betaald zou worden. Het juiste bedrag wil Patrik liever niet meedelen.

“Mijn enige prioriteit was dat mijn zaak opnieuw operatione­el zou worden. Er zat dus niets anders op dan zijn eis te aanvaarden. In België wou geen enkele bank meewerken, dus hebben we via een Nederlands systeem euro’s in bitcoins laten omzetten. Ik kon niet anders, 32 jaar hard werken zou anders in rook zijn opgegaan.”

“Sorry”

De hacker liet via mail weten dat hij het geld ontvangen had en dat hij de data weer zou ‘ontsleutel­en.’ “Onze data werden dan wel weer vrijgegeve­n, maar hij had ook al onze besturings­systemen aangetast.”

Het kamp van Patrik vroeg hem dat op te lossen, maar ze kregen het bizarre antwoord “Sorry, dat is spijtig. Dat was niet de bedoeling.” De besturings­systemen moeten nu allemaal volledig opnieuw geïnstalle­erd worden.

Patriks jongste zoon is online op gegaan naar de identiteit van de hacker, met zijn mailadres als aanknoping­spunt. “We zijn uitgekomen op een man in Rusland. Ik heb alvast melding gemaakt bij de politie, maar morgen ga ik met al het uitgeprint­e mailverkee­r aangifte doen. Hopelijk kunnen ze hem traceren.”

Ondertusse­n is Patrik op zoek naar een andere, nóg betere manier om zijn interne server te beveiligen. “De enige manier om je data veilig te bewaren, is op de ‘ouderwetse’, fysieke manier”, denkt hij. “We zullen wel blijven werken met de cloud, maar ook opnieuw gebruik gaan maken van back-ups met externe harde schijven, die je elke dag maakt en mee naar huis neemt. Dat extra werk heb ik er voor over.”

Patrik wil andere kmo’s met zijn verhaal bewust maken van de gevaren van hackers. “Uitspraken als ‘mij gaat zoiets niet overkomen’, zou niemand mogen doen. Ik heb aan den lijve ondervonde­n dat die oplichters elk moment kunnen toeslaan, en ik wens het niemand toe.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Zaakvoerde­r Patrik Van Daele kon niet anders dan betalen.
FOTO WIM HENDRIX Zaakvoerde­r Patrik Van Daele kon niet anders dan betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium