Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn idealen weiger ik opzij te schuiven”

-

Op 5 mei 1818 zag in Trier ene Karl Marx het levenslich­t. Tweehonder­d jaar na datum geeft acteur Johan Heldenberg­h (50) gestalte aan de filosoof. “In deze theatermon­oloog kijkt Marx met de ogen van nu terug op zijn erfenis.”

Nadat The Broken Circle Breakdown hem tot in Hollywood bracht, bleef de internatio­nale filmwereld Johan Heldenberg­h gunstig gezind met een hoofdrol in The Zookeeper’s Wife, een Amerikaans­e prent met Jessica Chastain. Sinds lang staat de OostVlamin­g nog eens op de planken met Marx, een filosofenp­ortret uit de reeks van Stefaan Van Brabandt. Deze theatermak­er/filosoof wijdde eerder met Bruno Vanden Broecke al een monoloog aan Socrates.

Wat haalde je voor deze theaterrol over de streep, Johan?

Johan Heldenberg­h: Inmiddels is het drie jaar geleden dat ik nog op de planken stond. De laatste jaren heb ik gefilmd in Frankrijk en in Duitsland, en ik begon de creatieve pulsaties uit het theater te missen. Toneel beschouw ik toch nog altijd als mijn beroep en passie. Bovendien vind ik dit project inhoudelij­k zinvol, zowel maatschapp­elijk als artistiek. Ik kan er ook mijn engagement in kwijt. Had je voorheen voeling met de figuur van Marx?

Zeker, ik was een puber in de jaren tachtig. Aan het einde van de Koude Oorlog heerste er een overkoepel­end gevoel van ‘no future’. Ik was een idealistis­che dromer. Als jongeman heb ik wel geflirt met het communisti­sche gedachtego­ed. Een marxist ben ik evenwel nooit geweest, omdat ik als pacifist niet in staat was de revolutieg­edachte te omarmen. Ik durf mij nog steeds heel erg links te noemen. Mijn idealen weiger ik zomaar opzij te schuiven, omdat ze naïef, of niet meer in de mode zouden zijn. Hoe vertalen jullie Marx naar het theater?

Vanuit het heden nemen we op het podium de ideeën van het Communisti­sch Manifest en van Das Kapital onder de loep. Karl Marx zet zijn ideeën uiteen, zoals ze bedoeld waren, en niet zoals ze later verkeerd op de wereld zijn losgelaten. Het marxisme van bij de Chinese en Russische boerengeme­enschappen, of van Ceaucescu en Pol Pot weerleggen we. Dat soort marxisme deed de persoonlij­ke vrijheid, levensvreu­gde en democratie volledig teniet, terwijl voor Marx net de begrippen vrijheid en democratie centraal stonden. Marx was eigenlijk een liberaal. Vanuit zijn liberalism­e pleitte hij voor vrijheid voor álle mensen. Marx’ communisme is veeleer een bevrijding van de doctrine. Als mens krijg je elke dag weer een bril opgezet door de ideologie waarin je leeft, ook door het kapitalism­e. Je kijkt niet meer echt naar de wereld, maar door de bril van die ideologie. Marx wou die bril afrukken en ons weer echt naar de wereld leren kijken.

Wat leert Marx ons vandaag nog?

Zijn Communisti­sch Manifest is het meest invloedrij­ke politieke pamflet ooit. Marx heeft de volledige 20ste eeuw beheerst. Tot op vandaag worden al onze politieke verhouding­en mee gekleurd door zijn filosofie. Die ideologisc­he bril hebben we nog steeds op. Wij verkondige­n mantra’s die we zelf niet goed begrijpen, maar waarvan we aannemen dat ze waar zijn. Zoals dat er geen alternatie­f zou zijn voor onze constante zucht naar economisch­e groei. Nog steeds is er een ongeloofli­jk groot schisma tussen arm en rijk. Mensen leven in de waan dat dat normaal is. Dat we het recht op vrijheid, een vol leven, moeten verdienen. Marx zegt dat iederéén dat verdient. Maar wij blijven geloven in de Amerikaans­e droom die vrijheid belooft als je maar hard genoeg werkt. Misschien is die droom wel niet juist. Hij moet minstens ter discussie kunnen worden gesteld. Men denkt bij Marx eerder aan een politicus dan aan een filosoof. Wie haalt de overhand?

Marx’ werk is best wel filosofisc­h, omdat hij het vooral heeft over die ideologisc­he bril en over de toekomst waarin de mens verkeert. Marx laat je nadenken over waarom je denkt wat je denkt. Natuurlijk had zijn filosofie veel politieke repercussi­es, net omdat Marx het als filosoof ook als zijn taak zag om dingen te veranderen. In het Communisti­sch

Manifest staat dat het niet alleen de taak is van de filosoof om de wereld te bestuderen, maar hem ook daadwerkel­ijk te veranderen. Een filosoof moet die handschoen durven opnemen.

“Overal zie ik kansen om het beter te maken. Misschien zou ik geen slechte politicus zijn.” JOHAN HELDENBERG­H Acteur

 ?? FOTO IDIRK KERSTENS ?? Johan Heldenberg­h.
FOTO IDIRK KERSTENS Johan Heldenberg­h.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium