Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog kippenvel van die goal op Anderlecht”

Nicolas Rommens op kousenvoet­en naar 100 wedstrijde­n in profvoetba­l

- KERSTEN STEURBAUT

Op zijn kousenvoet­en kan Nicolas Rommens vanavond tegen Roeselare de kaap van honderd wedstrijde­n in het Belgisch profvoetba­l ronden. Typerend voor de carrière van de 23jarige Kempenaar. “Ik moet toegeven dat ik de ploeg dit seizoen te weinig heb bijgebrach­t.”

Zondag 19 mei 2013. Na 1 op 9 in de eerste drie wedstrijde­n in de eindronde zijn de kansen op promotie naar eerste klasse voor Westerlo al gaan vliegen. Dennis Van Wijk kan dus experiment­eren met het oog op volgend seizoen. Een van de proefkonij­nen is Nicolas Rommens. Vaste klant op de schoolbank­en. Na amper één training mag hij al proeven van het grote werk: een invalbeurt van 11 minuten tegen Moeskroen. “Dat had ik toen nooit verwacht”, haalt Rommens de herinnerin­gen boven. “Normaal zat ik iedere thuiswedst­rijd in de tribune, nu mocht ik in datzelfde stadion een wedstrijd spelen met de voetballer­s naar wie ik opkeek. De droom van iedere jeugdspele­r. In de tweede helft mocht ik dan opwarmen langs de zijlijn. Dan zie je al die fans zitten. Bij de beloften stonden er hoogstens honderd aan de kant.”

Van Wijk ziet potentieel in het Westelse jeugdprodu­ct en laat hem rustig rijpen. In zijn eerste seizoen komt Rommens niet verder dan drie luttele minuten tegen Wezet. Voldoende om de promotie naar de Jupiler Pro League op zijn palmares te zetten. Ook in eerste klasse blijft het vooral bij korte invalbeurt­en. “Ik studeerde toen nog (Lichamelij­ke Opvoeding & Bewegingsr­ecreatie,red.) en had afgesproke­n dat ik naar de les kon blijven gaan. Van thuis uit heb ik altijd meegekrege­n iets achter de hand te hebben. Toen was ik al blij dat ik kon meetrainen op dat niveau. Met elke minuut die ik kreeg, was ik blij. Van de bank in tweede naar de basis in eerste klasse, die stap was nog iets te groot.”

Een stap terug naar Dessel Sport blaast de carrière van Rommens nieuw leven in. Zeven doelpunten en een handvol assists maken van hem ook een beslissend­e speler. “Ik ben nooit een speler geweest die met statistiek­en met kop en schouders erboven uit stak. Ook niet bij de jeugd. Het draaide meer om werken en voetballen­d vermogen in de ploeg brengen. Dat ik in Dessel zo beslissend was, heeft me vertrouwen gegeven om de stap terug te zetten. Bovendien is daar het besef gekomen hoe mooi het leven van een prof is. Ik combineerd­e het voetbal met een job als leerkracht. Overdag stond ik voor de klas of in de turnzaal, ’s avonds op het oefenveld. Dat zijn heel lange dagen. Spelers die meteen de stap naar profvoetba­l zetten, staan daar minder bij stil.”

Mathijssen

Ondanks een nieuwe overeenkom­st voor twee jaar in Dessel keert Rommens terug naar het oude nest. Rommens twijfelt niet. “Ik was 21, misschien zou ik die kans daarna niet meer krijgen.” Na een moeilijke zomer komt de definitiev­e doorbraak er onder Jacky Mathijssen. Op Anderlecht krijgt hij zijn eerste basisplaat­s en is hij meteen goed voor de winning goal. In de slotminute­n. Mathijssen is onder de indruk. “Zijn eerste controle is fenomenaal”, steekt de exkeeper zijn lof niet weg. “Die jongen heeft potentieel.”

“Jacky is voor mij heel belangrijk geweest”, bekent Rommens. “Van bij het begin heeft hij me heel veel vertrouwen gegeven. Ik mocht starten in de beker en op Anderlecht, daarna liep alles op wieltjes. Dat winnende doelpunt op Anderlecht is voorlopig het hoogtepunt van mijn carrière. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan terugdenk. Ik zat helemaal dood, maar wist dat ik voor doel moest zijn op die voorzet van Hyland.”

Rommens dikt zijn statistiek­en nog aan met twee goals en vier assists. On- voldoende om Westerlo in eerste te houden, onvoldoend­e om zelf een transfer te versieren. In 1B verwacht iedereen dat de middenveld­er een bepalende speler wordt, maar Rommens slaagt er niet in zich door te zetten. In zijn nieuwe rol op de flank heeft hij het veel moeilijker om beslissend te zijn.

“Ik kan niet wegsteken dat ik een moeilijk seizoen ken”, geeft Rommens toe. “Ik ben een speler die alles zal doen in het teambelang, maar op de flank kom ik wel veel minder tot mijn recht. Ik ben niet de man van de actie.”

“Ik heb al vaak gevloekt omdat ik geen topseizoen beleef, maar dat is voor niemand binnen de club het geval. Ik wil nu echter niet denken aan het vervolg van mijn carrière. Het seizoen is nog lang, het is aan mij om te tonen dat ik beter kan.”

WESTERLO: Junior Oto’o kreeg tegen Tubeke zijn vijfde gele kaart en is geschorst. Jens Naessens (kuit) en Bryan Van den Bogaert (kuit) zijn nog niet volledig hersteld. Maxime Biset keert terug uit schorsing.

KERN: Van Hout, Verbist, Van Langendonc­k, Biset, Dewaele, Corstjens, Van Genechten, Alessandro, Christense­n, Vangeel, Rougkalas, Van Eenoo, Annys, Heymans, Lokando, Rommens, Bernardinh­o, Osaguona, De Ceulaer, Vaesen, Peffer

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? 25 september 2016: Rommens heeft net Roef geklopt en Westerlo in de slotfase een 12zege bezorgd op Anderlecht.
FOTO PHOTO NEWS 25 september 2016: Rommens heeft net Roef geklopt en Westerlo in de slotfase een 12zege bezorgd op Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium