Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Galeries op het Eilandje bundelen krachten in Artland

Gezamenlij­ke nieuwjaars­drink wordt start van vele initiatiev­en

- FRANK HEIRMAN

Na het Zuid, Borgerhout en de buurt van de Leopoldpla­ats krijgt het Eilandje zijn eigen kunstcircu­it. Per seizoen gaan de galeries samen een evenement organisere­n. De start is er op 21 januari met een nieuwjaars­drink.

“Met de komst van het Museum aan de Stroom, het Red Star Line Museum en de vele stadsverni­euwingspro­jecten heeft het Eilandje alles om uit te groeien tot een aantrekkel­ijk ‘Artland’”, gelooft Stijn Coppejans, die het initiatief nam om de profession­ele kunstgaler­ieën in de oude havenbuurt te verenigen.

Coppejans maakte naam met de internetga­lerie Kunstzolde­r en opgemerkte exposities op locatie in Oost-Vlaanderen, voor hij vennoot werd van galerie Schoots + Van Duyse. Die galerie met een lange voorgeschi­edenis in Nederland waagde vijf jaar geleden als eerste de oversteek naar het Eilandje.

Onder de slogan ‘Artland’ vormt Schoots + Van Duyse een team met de collega’s om minstens één keer per seizoen uit te pakken met een evenement.

Eerste afspraak wordt zondag 21 januari, wanneer een kunstwande­lroute wordt uitgezet en de galeries de bezoekers ontvangen met een nieuwjaars­drink, soms aangevuld met een geschenkje in de vorm van een kunstboek of een exclusief drukwerk van Luc Tuymans.

Aan de eerste Artland neemt naast Schoots + Van Duyse (Napoleonka­ai 15) ook Pedrami (Westkaai 10), Art Partout (Napoleonka­ai 39) en Gallery 15/17 (Van Schoonbeke­plein 15) deel.

Complement­air

“Alle galeries op het Eilandje zijn complement­air, zijn gelegen in mooie ruimtes en nemen initiatiev­en om kunst dichter bij de mensen te brengen. Dat kunnen zowel verzamelaa­rs als buurtbewon­ers en toeristen zijn ”, gelooft Coppejans.

De galeries vertellen elk een eigen verhaal: Schoots + Van Duyse koppelt artiesten van Zero en G58 aan jong talent, Pedrami legt de link tussen kunstenaar­s uit het MiddenOost­en en België, 15/17 verdedigt hedendaags­e schilderku­nst en Art Partout focust op grafiek en multiples van Luc Tuymans en Panamarenk­o.

”Eigenlijk had ook de galerie van Paul Verbeeck erbij moeten zijn, maar Paul is dan net met jaarlijkse vakantie. Bij een volgende Artland in de lente zal hij zeker initiatiev­en ontplooien. We verwelkome­n dan ook Raf Van Severen, die binnenkort zijn galerie van de binnenstad naar de Godefridus­kaai verhuist. En ik ben er van overtuigd dat er nog collega’s komen.”

“Het Eilandje heeft de toekomst voor zich”, weet Coppejans zeker. Met Artland droomt hij al van samenwerki­ngen met creatieve bedrijven en instelling­en uit de buurt zoals Dries Van Noten of het FelixArchi­ef. “Er zijn zovele mogelijkhe­den om het publiek hierheen te leiden.”

STIJN COPPEJANS

Galerist ‘‘Ik ben er zeker van dat er in de toekomst nog galeries naar het Eilandje komen.’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Stijn Coppejans stelt de groepstent­oonstellin­g ‘DNA’ voor, met veel ronkende namen maar ook opkomend talent.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Stijn Coppejans stelt de groepstent­oonstellin­g ‘DNA’ voor, met veel ronkende namen maar ook opkomend talent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium