Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote kraanwagen kantelt tijdens banale klus

Bewoners urenlang geëvacueer­d, kraan pas in namiddag weggehaald

- FOTO THEO DERKINDERE­N THEO DERKINDERE­N

Een grote kraanwagen is gisterenoc­htend gekanteld toen hij een klein kraantje naar het dak van een leegstaand gebouw moest hijsen. Niemand raakte gewond, maar de schade was aanzienlij­k. Het duurde tot in de late namiddag vooraleer het gevaarte weggehaald was. De bewoners van de omliggende flats werden geëvacueer­d.

Het ongeval speelde zich gisterenoc­htend in alle vroegte af in Boom. Er was een kraanwagen op de Heldenplaa­ts geïnstalle­erd om onder meer een kraantje naar het dak van een gebouw te brengen. Dat gebouw wordt de komende dagen afgebroken om plaats te maken voor parkeerpla­atsen voor de bewoners van nieuwe flats.

“Ik zat in de woonkamer toen ik buiten lawaai hoorde. Onze hele flat was aan het daveren. Op dat ogenblik dacht ik dat er bij het af- breken van dat oude gebouw achter ons een muur of een stuk van het dak naar beneden was geko- men”, vertelt buurman Ward Gielis. “Pas toen ik aan het raam ging kijken wat er loos was, zag ik de kraan liggen. Tot tegen ons terras. Omdat de kraan net naast de steunpaal van de terrassen boven ons lag, had ik even schrik dat die geraakt was. De brandweer kon ons snel geruststel­len dat de stabilitei­t van het gebouw of terrassen niet in gevaar was.”

Ook buurtbewon­er Georges Cleirebaut had het lawaai ’s ochtends gehoord en dacht ook dat het afkomstig was van de afbraakwer­ken. “Pas toen ik naar de wekelijke markt vertrok, zag ik de kraanwagen liggen en besefte ik vanwaar het lawaai afkomstig is geweest”, zegt hij.

Stukje bij beetje

Het weghalen van de gekantelde kraanwagen was geen sinecure. “Daarvoor zijn twee extra kranen ter plaatse gebracht. Eén kraan hield de gekantelde kraanwagen tegen, zodat die bij de hele operatie niet verder zou kantelen. Een andere kraan tilde de kraanarm van meer dan 45 meter lang stukje bij beetje omhoog. Op die manier kon de kraanwagen weer worden rechtgetro­kken”, licht brandweerl­uitenant Jurgen Hellemans van hulpverlen­ingszone Rivierenla­nd toe. “Toen het gevaarte terug op zijn wielen en steunpoten stond, zijn technici erin geslaagd om de kraanarm voor een groot deel in mekaar te laten zakken. Nadien kon de kraanarm via de stuurcabin­e gedraaid worden en neergelate­n worden op de Heldenplaa­ts. Op dat ogenblik was alle gevaar geweken.”

Tijdens de hele operatie moesten de bewoners uit de buurt hun flats verlaten. “Het gevaar dat er iets zou mislopen, was te groot. Daarom is er geen enkel risico genomen”, klinkt het nog.

Geëvacueer­d

“Toen ik om half twaalf van de markt kwam, stond iedereen al buiten. De politie zei me dat ik niet meer naar binnen mocht en dat we opgevangen werden in het Italiaanse restaurant aan de overkant”, gaat Georges Cleirebaut verder. “De gemeente heeft ons een drankje en een hapje aangeboden. Maar we laten het niet aan ons hart komen. Mijn vrouw en ik zijn in de loop van de namiddag een spelletje petanque gaan spelen.”

Omstreeks vier uur, ruim vier en een half uur nadat iedereen ontruimd werd, mocht iedereen terug naar huis.

Technici waren wel nog tot ’s avonds in de weer met het demonteren van de beschadigd­e kraanarm. De oorzaak van het incident wordt nu verder onderzocht.

GEORGES CLEIREBAUT

Buurtbewon­er ‘‘Eerst dacht ik nog dat het lawaai afkomstig was van de afbraakwer­ken achter ons. Pas toen ik naar de markt ging, zag ik de kraanwagen liggen. En toen ik terugkwam mocht ik van de politie niet meer naar binnen.’’

 ??  ?? De grote kraan kantelde en de 47 meter lange
arm belandde op een dak.
De grote kraan kantelde en de 47 meter lange arm belandde op een dak.
 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N ??
FOTO THEO DERKINDERE­N
 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N ?? Technici waren nog tot ’s avonds in de weer met oprui
men.
FOTO THEO DERKINDERE­N Technici waren nog tot ’s avonds in de weer met oprui men.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium