Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Enkel job bij Panos als de klanten haar niet zagen

-

Een vakantiejo­b kon ze krijgen, maar dan moest May Mudawi (20) wel de afwas doen in het hok vanachter. Anders zou het meisje met Soedanese roots de klanten kunnen afschrikke­n.

De vrouw bij wie ze op gesprek ging, zei het zo gewoon dat May Mudawi eigenlijk niet doorhad hoe beledigend het was. “Natuurlijk mag je hier komen werken. Maar mensen in Zottegem worden niet graag bediend door een ‘negerin’. Je mag afwassen, uit het zicht van de klanten. ”

“Eigenlijk had ik pas door wat ze gezegd had toen ik weer thuiskwam”, vertelt May. “Ik vertelde mijn vader hoe het gesprek gelopen was. Pas toen ik zijn reactie zag, besefte ik wat er gebeurd was en ben ik beginnen te wenen.”

Drie jaar geleden sollicitee­rde May bij de lokale Panos voor een vakantiejo­b. Een sollicitat­ie die op niets uitdraaide, maar die wel diepe wonden sloeg.

Onzichtbar­e realiteit

Het is goed dat de getuigenis aandacht krijgt, klinkt het bij gelijkekan­sencentrum Unia. “Ze leggen een realiteit bloot die voor velen onzichtbaa­r blijft”, zegt woordvoerd­er Bram Sebrechts.

Een klacht diende May niet in. “Mijn vader zei dat dat weinig zin zou hebben. Ik denk ook niet dat die vrouw besefte hoe beledigend het was wat ze zei. Ze deed wat zij dacht dat het beste was voor haar zaak.”

Dat is vaak het geval, volgens expert arbeidsmar­ktdiscrimi­natie Stijn Baert (UGent). “Werkgevers hebben zelf niet noodzakeli­jk vooroordel­en, maar vrezen dat het aanwerven van mensen met een migratieac­htergrond slecht zal vallen bij hun klanten of andere werknemers. Ik pleit ervoor om altijd een klacht in te dienen. In dat geval is het aan de werkgever om te bewijzen dat hij of zij niet discrimine­ert.”

Bij Panos tillen ze zwaar aan de zaak. “Dit strookt niet met de waarden die wij willen uitdragen”, zegt Karl Selleslags, directeur van Deli, het bedrijf achter de broodjeske­ten. “We kunnen alleen maar onze welgemeend­e excuses aanbieden en we zullen nagaan wat er precies is misgelopen.”

Dat hoeft eigenlijk niet voor May. “Voor mij moet die vrouw niet gestraft worden. Ze besefte niet wat ze zei.”

 ?? FOTO MAY MUDAWI ??
FOTO MAY MUDAWI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium