Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsers nu toch welkom op wandelstro­ok

District stelt buurt enkele aanpassing­en aan nieuwe verkeerssi­tuatie voor

- REBECCA VAN REMOORTERE

Als buurtbewon­ers en handelaars instemmen, worden binnenkort enkele aanpassing­en doorgevoer­d aan de Paardenmar­kt. Zo mogen fietsers, die nu ook al vaak die route namen, binnenkort ook effectief gebruikmak­en van de brede wandelboul­evard.

Buurtbewon­ers krijgen nog tot het einde van de maand om hun mening te geven bij het district over de nieuwe voorgestel­de maatregele­n in de straat. Een paar maanden geleden werd op de Paardenmar­kt een brede wandelboul­evard ingericht als test voor de latere effectieve heraanleg. Met die tijdelijke herinricht­ing werd ook de autorijweg smaller gemaakt. Enkele handelaars startten vorig jaar in september een petitie om duidelijk te maken dat ze niet akkoord gingen met de herinricht­ing. Ze ijverden toen onder meer voor meer plaats voor de fietser. Bij de fietsers zorgde de wandelboul­evard voor verwarring. Zij maakten meer gebruik van het brede autovrije deel dan van de fietsstrok­en op de versmalde rijweg.

Het district stelt nu voor om van de boulevard een fiets-en wandelstro­ok te maken. “We hebben daarover vaak samen gezeten met de buurt. Op de vraag naar aparte fietspaden kunnen we op dit moment uit financiële en praktische redenen niet ingaan. Ons voorstel bestaat uit een uitbreidin­g van de voetganger­szone naar voetganger­s- en fietserszo­ne. De fietssugge­stiestroke­n blijven wel behouden. Fietsers kunnen dus zelf kiezen of ze op de rijbaan blijven, of de autovrije zone gebruiken”, zegt districtsv­oorzitter Paul Cordy (N-VA). Verder stelt het district ook voor om de voorziene laad- en loszones duidelijke­r aan te geven met zogenaamde ‘biggenrugg­en’ en om een zone in te richten voor ceremoniew­agens aan de kerk

Zware snelheidso­vertreding­en gedaald

Voor het gemotorise­erde verkeer blijft de verkeerssi­tuatie de komende periode ongewijzig­d. “De herinricht­ing van de straat kwam er noodgedwon­gen, omdat er op de te brede Paardenmar­kt te snel werd gereden en er te veel ongelukken gebeurden. De Paardenmar­kt is een zone 30. Toch werd na metingen voor de maatregele­n vastgestel­d dat 85% van het verkeer 42 kilometer per uur reed. 64 % van het verkeer beging een zware snelheidso­vertreding. Met het smaller maken van de rijweg en een aantal andere aanpassing­en is dat probleem nu opgelost.”

“In de kerstvakan­tie werden opnieuw metingen gedaan en toen werd geconstate­erd dat 85% van het verkeer 32 kilometer per uur reed en nog maar 2,1% een zware snelheidso­vertreding beging. De meting werd bewust tijdens de kerstvakan­tie gedaan omdat er dan minder stilstaand verkeer is en de snelheidsm­etingen meer representa­tief zijn. De opdracht om de snelheid naar beneden te halen en dus de veiligheid van de zwakke weggebruik­er te verbeteren is gelukt met de herinricht­ing.”

Binnen dit en vijf jaar wordt de Paardenmar­kt heraangele­gd. “Dan moet ook nieuwe riolering gelegd worden. Met die werken nemen we mee wat we nu tijdens de testfase geleerd hebben, maar in principe is elke inrichting dan nog mogelijk.”

Buurtbewon­ers kunnen nog tot en met 31 januari hun mening over de voorgestel­de maatregele­n bezorgen aan het district Antwerpen. Als het district weinig fundamente­le opmerkinge­n ontvangt, worden de plannen zo snel mogelijk uitgevoerd. Zijn die opmerkinge­n er wel, moeten er aanpassing­en uitgeteken­d worden en duurt het proces langer. “Maar we willen zo snel mogelijk aan de slag”, laat Cordy nog weten.

Buurtbewon­ers kunnen hun mening geven via email op participat­ie.2000@stad.antwerpen.be of per brief aan team Participat­ie Lange Gasthuisst­raat 21, 2000 Antwerpen.

 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Fietsers reden al op de wandelboul­evard. Straks mogen ze dat ook effectief.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Fietsers reden al op de wandelboul­evard. Straks mogen ze dat ook effectief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium