Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dromedaris van De Wever nog in zicht

- Dirk Hendrikx Redacteur

D e dromedaris van Bart De Wever – u weet wel, die van de karavaan die voorbijtre­kt terwijl de honden blaffen – is dan toch nog niet aan de horizon verdwenen. Een paar blaffende honden hebben nog enigszins hun gram gehaald, in het bijzonder ten aanzien van Theo Francken.

Het begon met een voorproefj­e in de Europese editie van The New York Times. Daarin wijdt de Brusselse correspond­ent van de krant, ene Milan Schreuer, een artikel aan de ophef in ons land over de uitgewezen Soedanezen. Over Francken schrijft hij: “Zowel aanhangers als critici hebben mr. Francken ‘de Vlaamse Trump’ genoemd.” Francken staat bekend om zijn ophitsende commentare­n over migranten, aldus nog Schreuer, die als bronnen voor zijn stuk onder meer Eric Van Rompuy (CD&V) en politicolo­og Carl Devos vermeldt.

Gisteren in de Kamer ging Patrick Dewael met zijn bekende redenaarst­alent in de aanval. “Waarom telkens weer lichtjes euforisch tweeten als een andersgekl­eurde mens wordt teruggestu­urd?” En: “Hij probeert de kiezers van Vlaams Belang naar de N-VA te krijgen. Hoever kun je daarin gaan zonder zelf van het democratis­che pad af te wijken?” Die vraag beantwoord­de Dewael zelf niet. Zo ontstaat het effect van een retorische vraag die eigenlijk een statement is. Of van een suggestie die nog scherper klinkt dan een direct verwijt. Francken schudde het na afloop vrij makkelijk van zich af: “Wij zijn migratiekr­itischer dan de vroegere regeringen, maar daar is niks mis mee.”

In de staart van de toespraak van Charles Michel zat een zinnetje waar Francken minder makkelijk vanaf komt: dat niet alleen het uitwijzing­sbeleid een complexe kwestie is die een genuanceer­de aanpak vereist, maar ook de communicat­ie erover.

Francken hierover, met opmerkelij­ke deemoed: “Ik zal hiermee rekening houden.”

Dat wordt dan spannend om volgen. Gisteren verzond de staatssecr­etaris in één dag tijd een stuk of acht tweets (dat haalt zelfs Rik Torfs nooit). Francken tweette onder meer over “een mooie fotoreport­age van asielzoeke­rs” en had ook een paar sneren voor Groen, dat volgens hem geen alternatie­f voor het uitwijzing­sbeleid heeft.

Michel had het ook nog over de grond van de zaak: kun je Soedanezen terugsture­n bij een risico op foltering? Hij noemde zijn geweten zuiver en verwees naar de strikte internatio­nale regels die gevolgd worden en naar de andere Europese landen die uitwijzen naar Soedan. De premier gaat het probleem van de mensenrech­ten bespreken met andere Europese lidstaten. Helaas, de kans dat die daar echt op in gaan, is nog een stuk kleiner dan dat Francken binnen de lijntjes gaat tweeten. Zie je Merkel zich al op dit glibberige terrein begeven zonder binnenland­se noodzaak, op vraag van de kleine buur?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium