Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Econoom Saïd El Majdoub legt systeem uit

“In België leven we niet in het juiste klimaat voor islamitisc­h bankieren”

-

WAT IS HET?

“Islamitisc­h bankieren is een vorm van ethisch bankieren vanuit de islamitisc­he filosofie”, zegt Saïd El Majdoub, econoom en lector aan de AP Hogeschool en tevens spreker op de infosessie van gisteren in Borgerhout. “Die filosofie handhaaft vijf pijlers. Zo is rente ha

ram en dus verboden. Islamitisc­h bankieren is een vorm van intrestvri­j bankieren. De islam verbiedt ook geldvoorge­ldtransact­ies. Geld is een ruilmiddel dat moet worden gedekt door een tastbaar activum of goed. Ten derde kan er niet worden gespeculee­rd, waardoor bijvoorbee­ld het kopen van bitcoins uit den boze is. Een vierde aspect is het ethische aspect. Een bank mag alleen in ethisch verantwoor­de activiteit­en investeren, dus bijvoorbee­ld niet in de oorlogsind­ustrie, de alcoholind­ustrie of in de productie uit kinderarbe­id. Tot slot mag er geen situatie van verborgen onrechtvaa­rdigheid bestaan in de relatie tussen klant en bank.”

HOE ZIT DAT IN DE PRAKTIJK?

In theorie allemaal mooi, maar hoever staat het met ‘islamitisc­h bankieren’ in de realiteit? Laat daar nu net het schoentje knellen. “Er is geen enkele financiële instelling in België die aan islamitisc­h bankieren doet. Reden daarvoor is ten eerste dat we niet in het ideale maatschapp­elijke klimaat leven”, zegt El Majdoub. “De publieke opinie in Vlaanderen is niet rijp voor dit alternatie­f, omwille van de term ‘islamitisc­h’, terwijl het louter in het verlengde ligt van het ethisch bankieren. Maar belangrijk­er nog is dat elke bank in relatie staat tot de Europese Centrale Bank (ECB), die volledig gebaseerd is op het principe van intrest. Dat maakt het voor een islamitisc­he bank in Europa moeilijk werken omdat ze een aantal ‘faciliteit­en’ niet kan benutten, zoals bijvoorbee­ld het lenen van geld tegen intrest om tijdelijke tekorten op te vangen. Interne werkgroepe­n binnen de ECB bestuderen nu hoe ze daarop een antwoord kunnen bieden.”

WAT ZIJN DE KANTTEKENI­NGEN?

Maar los van dat alles vallen er wel wat kanttekeni­ngen te maken bij het huidige systeem van islamitisc­h bankieren, zegt El Majdoub. “Het grote probleem is dat dit systeem eigenlijk het convention­ele systeem heeft gekopieerd en er vervolgens een aantal zaken uit verbant. Wil het duurzaam en geloofwaar­dig zijn, dan moet je eigenlijk vanuit de grond een uniek systeem uitdenken, puur op basis van principes.” Want een van de grote vragen is hoe je als bank winst kunt maken zonder te werken met rente. “Nu wordt er gewerkt met een systeem van toegevoegd­e waarde. Wil je een huis kopen, dan koopt de bank dat in jouw plaats. Maandelijk­s betaal je dan een vast bedrag tot je op het einde van de rit eigenaar bent. Bovenop dat bedrag betaal je ook een toegevoegd­e waarde. Dat laatste omvat de kosten die de bank moet maken om de verkoop rond te krijgen plus een door de bank bepaalde winstmarge. Maar die marge mag niet worden gelinkt aan een rentevoet. Hoe die dan wel bepaald wordt, dat is mij ook niet duidelijk en daar komt dan ook relatief veel kritiek op.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium