Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor werk en vrije tijd

Het salon is in de even jaren gericht op auto’s en motoren, niet op bedrijfsvo­ertuigen. Toch vallen er ook op dat vlak enkele interessan­te nieuwighed­en te ontdekken. Zo introducee­rt Mercedes zijn allereerst­e pick-up en viert Volkswagen de zeventigst­e verj

-

2017 was een goed jaar voor de verkoop van bedrijfsvo­ertuigen in ons land. De inschrijvi­ngen van lichte vrachtvoer­tuigen (met een massa tot 3,5 ton) stegen het voorbije jaar met 12 procent tot 76.397 exemplaren. De vrachtvoer­tuigen tot 16 ton deden het 3,6 procent beter, terwijl de resultaten in de markt van voertuigen boven 16 ton met 3,9 procent toenamen. Interessan­t om te weten is dat sectorfede­raties Febiac en TLV speciaal voor de wegtranspo­rtsector een nieuwe B2B-beurs in het leven roepen. We Are Transport vindt plaats op 1 en 2 juni 2018 in Brussels Expo. Maar dat is in de eerste plaats een netwerkeve­nt voor de transports­ector. Op het autosalon staan dit jaar geen vrachtwage­ns, maar hier en daar vind je bij de constructe­urs enkele lichtere bedrijfs- en vrijetijds­voertuigen.

Pick-up van Mercedes

Wist je bijvoorbee­ld dat Mercedes nu ook een pick-up heeft, de X-Klasse? Afgezien van een paar nichemodel­len (enkele omgebouwde E-Klasses en de pick-up van de GKlasse) is dit de eerste Mercedes in dit segment en in ieder geval het eerste model dat specifiek als pick-up werd ontwikkeld. Dat deed Mercedes trouwens niet helemaal zelf, want het nam de Nissan Navara als basis. Daar komt ook de 2.3-dieselmoto­r (163 of 190 pk) vandaan. Ook Renault heeft tegenwoord­ig een pick-up, de Alaskan, die net als de Mercedes X-Klasse gebaseerd is op de Nissan Navara. In België levert Renault de Alaskan altijd met een dubbele cabine en vierwielaa­ndrijving.

Kamperen

Met een gerestaure­erd model herinnert Volkswagen op het salon aan de rijke geschieden­is van de Transporte­r T1, het bekende busje dat intussen al zeventig jaar bestaat. De bedrijfsvo­ertuigenaf­deling van het merk pakt uit met twee conceptaut­o’s: de Amarok Aventura pick-up en de California XXL. Die laatste is de voorbode van een kampeerwag­en met een verhoogd dak en kitchenett­e op basis van de Crafter. Kamperen kan ook met de Opel Vivaro Life, die op het salon nog ‘concept’ heet maar binnenkort in productie gaat. Zijn op rails gemonteerd­e zetelbank van de derde rij verandert in een handomdraa­i in een bed.

 ??  ?? Volkswagen California XXL
Volkswagen California XXL
 ??  ?? Mercedes X-Klasse
Mercedes X-Klasse

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium