Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kleine broertjes van de Red Lions

Indoorhock­eyers hengelen dit weekend in Lotto Arena naar Europees succes

-

Het hockey hengelt vandaag, morgen en zondag in Antwerpen opnieuw naar Europese lauweren. Maar vergis u niet: het zijn niet de Red Lions die anderhalf jaar geleden in Rio olympisch zilver veroverden die aan de slag gaan in de Lotto Arena. En waarom niet? Omdat indoorhock­ey behoorlijk afwijkt van het spelletje dat de Red Lions in openlucht spelen. Waar liggen de grote verschille­n?

Verschil 1 Het veld en de doelen

Indoorhock­ey wordt, zoals de naam het

b zegt, indoor gespeeld. Het veld is kleiner dan het outdoorvel­d, het heeft de afmetingen vaan een handbalvel­d. Aan de zijkanten liggen houten balken waartegen de spelers de bal mogen spelen. Op dat vlak doet het een beetje aan ijshockey denken. Een indoordoel is net even groot als een doel in het handbal.

Verschil 2 De wedstrijd

Een wedstrijd indoorhock­ey duurt tweemaal twintig minuten en is dus heel wat korter dan in het veldhockey. Er wordt gespeeld met zes spelers in plaats van met elf. Techniek is een heel belangrijk onderdeel in deze variante van het hockey.

Verschil 3 De spelers

De indoorspel­ers nemen ook deel aan het veldhockey. Sommige Red Lions, zoals Tom Boon, Gauthier Boccard en Cédric Charlier, hebben kwaliteite­n als indoorspel­er. Maar zij kunnen indoor niet combineren met hun drukke outdoorpro­gramma. De indoorspel­ers zijn vaak net niet goed genoeg voor de Red Lions in het outdoorhoc­key.

Verschil 4 Animatie

Indoorhock­ey wil spektakel brengen. Er wordt een hele show aan gebreid, zowel op als naast het veld. Alles is te volgen op een groot scherm. Amerikaans­e toestanden kortom.

Verschil 5 Niveau van de Belgen

De indoor-Red Lions staan op de zestiende plaats van de wereldrang­lijst. Zij botsen in hun poule met Oostenrijk, Rusland, en Zwitserlan­d op de nummers twee, vier en acht. In de andere poule spelen Duitsland, Tsjechië, Polen en Denemarken. Duitsland is de absolute nummer één in de wereld. Daar wordt evenveel belang gehecht aan het indoorhock­ey als aan het veldhockey. De Red Lions hopen op een halve finaleplaa­ts, dus een plaats bij de eerste vier. (jbr)

Deelnemers Pool A: Duitsland (FIH 1), Polen (FIH 5), Tsjechië (FIH 6), Denemarken (FIH 19) Pool B: Oostenrijk (FIH 2), Rusland (FIH 4), Zwitserlan­d (FIH 8), België (FIH 16)

Programma Red Lions Vrijdag: België Rusland (13.30u), België Zwitserlan­d (19.30u) Zaterdag: België Oostenrijk (12.30u) en halve finales (18.50u en 20.15u) Zondag: finales (13.00u en 14.30u)

 ??  ?? Dit is indoorhock­ey.
FOTO RR
Dit is indoorhock­ey. FOTO RR
 ??  ?? De Belgische ploeg.
FOTO RR
De Belgische ploeg. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium