Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Door het zand rijden, is onze specialite­it”

- KAREL LEMMENS

Zonder Eli Iserbyt, die start bij de profs, liggen de kaarten voor het BK bij de beloften zondagmorg­en in Koksijde volledig open. Mallenaars Toon Vandebosch en Stijn Caluwe vertrekken met de ambitie om het podium te halen.

“Tijdens de eindejaars­periode was ik niet op mijn best en dat verontrust­te me wel wat”, geeft Toon Vandebosch toe. “De oorzaak was niet ver te zoeken: door de examenperi­ode kon ik nauwelijks trainen en ging ik vaak pas laat slapen. Gelukkig volgde daarna de kerstvakan­tie waarin ik mijn trainingsa­chterstand kon wegwerken. Ik voel me een pak beter nu. Dat resulteerd­e vorig weekend in een tweede plaats in het Nederlands­e Huijbergen. Ik moest er nochtans helemaal achteraan starten, maar kon toch de aansluitin­g maken met de kop van de wedstrijd. Ik ben tevreden met die tweede plaats, dat gaf toch vertrouwen voor het BK.”

“Pas zaterdag in de loop van de dag ga ik het parcours verkennen. Daarna blijf ik in Koksijde, zodat ik me in alle rust kan voorbereid­en op de wedstrijd. Als tweedejaar­s kan ik ontspannen vertrekken. Ik behoor niet meteen tot de favorieten, al wil ik uiteraard zo hoog mogelijk eindigen. Wat zeker in mijn voordeel speelt, is dat ik goed door het zand kan rijden. Dat bewees ik in oktober toen ik in de wereldbeke­rmanche op nagenoeg hetzelfde parcours zesde werd in een internatio­naal gezelschap. Bovendien mag ik ook op de eerste rij starten, dat is toch mooi meegenomen. Mijn doel is hoe dan ook om bij de eerste vijf te eindigen. Diep in mijn binnenste droom ik van een podiumplaa­ts. Dat zou pas echt geweldig zijn”, aldus de renner van Corendon-Circus.

Caluwe wil verrassen

De ambitie van ploegmaat Stijn Caluwe ligt in dezelfde lijn als die van Vandebosch, al pakt hij de voorbereid­ing wel iets anders aan. “Ik ging woensdag het parcours al verkennen, zaterdag wil ik enkel de benen nog eens losrijden. Trainen op het parcours doe ik niet meer. Ik ken mezelf een beetje. Eens ik in dat zand aan het ploegen ben, heb ik de neiging om te veel te willen doen en dat zou in mijn nadeel kunnen spelen voor de wedstrijd. Ik wil zo fris mogelijk kunnen starten. Ik trek wel ook al zaterdagmi­ddag richting Koksijde, anders moet ik zondagmorg­en eerst nog ruim anderhalf uur in de wagen zitten, terwijl we al twaalf uur starten. Dat is uiteraard verre van ideaal.”

Caluwe is ook tevreden over hoe het momenteel met zijn conditie gesteld is. “Enkel een verkoudhei­d strooide wat roet in het eten. Dat was ook de reden waarom ik zondag niet in Leuven ben gestart. Mijn zesde plaats in Loenhout en de vierde stek in Baal hebben me ervan overtuigd dat ik klaar ben. Op een BK zijn er altijd renners die onverwacht sterk uit de hoek komen en die voor een verrassing zorgen. Wel, laat mij er zondag maar zo eentje zijn. Ook al omdat door het zand rijden mijn specialite­it is, lonkt in dat geval een plaats op het podium”, aldus de laatstejaa­rsbelofte.

 ??  ?? Toon Vandebosch.
Stijn Caluwe.
FOTO TOM GOYVAERTS
FOTO NBEN50
Toon Vandebosch. Stijn Caluwe. FOTO TOM GOYVAERTS FOTO NBEN50

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium