Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Serena haar titel niet verdedigt in Melbourne

- PAUL DE KEYSER

Serena Williams is er volgende week niet bij op de Australian Open, het eerste grandslamt­ornooi van het seizoen, waar ze haar titel had moeten verdedigen. “Ik ben er niet klaar voor”, aldus de 36jarige Amerikaans­e, die op 1 september beviel van Alexis Olympia. Wie haar relaas in

Vogue leest, begrijpt waarom. “Ik ben ikweetniet­hoeveel keer ingestort.”

“Tot mijn dochtertje achttien wordt, wil ik haar geen dag missen”, verzekert de Amerikaans­e tennisster deze maand in Vogue. Haar eigen vlees en bloed, haar schat maar tegelijk ook haar grote beproeving. Allicht dat veel van haar volgers de wenkbrauwe­n fronsten toen Serena kort voor Kerstmis een wanhopige oproep lanceerde via Twitter: “Olympia huilt zo vaak. Wat moet ik doen?”

Het interview in Vogue maakt duidelijk dat Serena op dat ogenblik echt niet veel meer kon hebben. Haar zwangersch­ap verliep nochtans vlekkeloos. Tot de weeën begonnen. “Toen liep alles mis.” Olympia kwam ter wereld met een noodkeizer­snede, nadat haar hartslag plots alarmerend was gezakt. Gezond en wel, gelukkig. Daags nadien kreeg Serena zelf ademhaling­sproblemen. Omdat ze door de ingreep haar dagelijkse bloedverdu­nners niet nam – tijdens een operatie in 2011 liep ze een longemboli­e op – vreesde ze voor bloedklont­ers. Terecht, want in haar longen werden er verschille­nde gevonden. Door het zware hoesten scheurde bovendien de wonde van de keizersned­e en belandde ze op de operatieta­fel met een ernstige inwendige bloeding. Pas een week

later mocht ze naar huis, waar ze nog vijf weken het bed moest houden. “Ze zat gevangen in haar lichaam”, aldus echtgenoot Alexis Ohanian.

Vandaar dus die wanhopige tweet. “Soms was ik echt down. Een negatieve houding waarmee ik ook al eens kamp op het tenniscour­t. Tja, dat zal ik dan wel zijn, zeker? Niemand heeft het ooit over de moeilijke momenten, de immense druk en de teleurstel­ling elke keer je de baby hoort wenen. Ik ben ik-weet-niet-hoeveel keer ingestort. Of ik maakte me kwaad over dat huilen, om me daarna triest en schuldig te voelen. Waarom voel ik me zo verdrietig terwijl ik zo’n mooie baby heb?

Echt waanzinnig­e emoties.”

Sprint

Op 30 december maakte Serena Williams na een hiaat van elf maanden al een kleine comeback met een demonstrat­iepartijtj­e tegen Jelena Ostapenko.

“Eigenlijk is het niet fair. Roger Federer kreeg vier baby’s en moest nauwelijks een tornooi missen. Nu, ik kan me zelfs niet voorstelle­n waar ik zou staan met twee tweelingen. Op de bodem van het zwembad allicht.”

Sowieso begreep ze toen al dat het meer dan krap zou worden voor de Australian Open. Uiteindeli­jk zal de terugkeer iets voor begin maart worden, in Indian Wells.

“Ik wil absoluut nog grand slams winnen. Helaas ben ik me maar al te goed bewust van de recordboek­en. Het is geen geheim dat ik die 25ste titel wil (waardoor ze alleenreco­rdhoudster wordt, red.). Op mijn leeftijd zie je de eindstreep. Dan vertraag je niet, maar zet je de sprint in.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ?? Serena Williams anderhalve week geleden op het invitatiet­ornooi in Abu Dhabi. De wanhoop staat op haar gezicht te lezen.
FOTO AP
Serena Williams anderhalve week geleden op het invitatiet­ornooi in Abu Dhabi. De wanhoop staat op haar gezicht te lezen. FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium