Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niemand wil zich graag schamen”

Theaterstu­k in De Studio focust op faalangst bij kinderen

-

Ooit speelde Goele Derick (55) in een voorstelli­ng van Hanneke Paauwe een heks, en straks staat ze in De Studio op het podium als een fee. De actrice, die vooral bekend is uit tvprogramm­a’s als Professor T. en Kafka, kaart in

Dat begint hier al goed (8+) faalangst bij kinderen aan.

De Nederlands­e Hanneke Paauwe verdiende haar sporen als regisseur van kindervoor­stellingen. Voor Dat begint hier

al goed strikte ze Goele Derick voor de hoofdrol. “Onlangs zag ik in het Gentse Guislainmu­seum een expo over schaamte in al zijn facetten”, vertelt Hanneke Paauwe. “Tegelijk meldt het journaal dat medicatie bij kinderen een enorme vlucht neemt. Dat komt omdat de lat almaar hoger wordt gelegd. Daarnaast vallen er ook steeds meer volwassene­n uit. Ze worden ziek of krijgen een burn-out. Ook bij kinderen heerst het gevoel dat we ontzettend veel moeten in een maatschapp­ij waarin we denken dat alles maakbaar is.”

“Soms voelt het alsof we gaan sterven aan stress”, pikt Goele Derick in. “We zijn al bezig burn-outs te zaaien in onze jongeren nog voor ze volwassen zijn.”

“In dat opzicht is het feetje uit Dat begint hier al goed een mooi personage”, gaat Paauwe verder. “Een fee wordt geacht wensen van mensen te vervullen. Maar dit feetje, Fee Canapé, faalt in haar toverkunst­en, en wordt daarom ingezet op de afdeling Schaamte. Door na te denken over dergelijke wensen hoopt ze het begrip ‘schaamte’ te doorgronde­n.”

“Fee Canapé kan niet mee met de rest”, zegt Derick. “Alle andere feeën worden geboren met een punthoofd, terwijl zij een rond hoofd heeft. Vandaar kan ze niet zo goed toveren. Feetje hoort er niet bij, maar ontdekt dat ze andere kwaliteite­n heeft. Dat leidt tot een ommekeer. Weg van haar omgeving die haar veroordeel­t tot de feeënwerel­d, zoals ouders hun kinderen vaak een bepaalde richting uitduwen. Om een muziekinst­rument te leren, of een hoger diploma te halen. Feetje leert opkomen voor zichzelf en zich langzaamaa­n te ontvoogden van haar familie. Ze wil iets anders, iets wat ze wel goed kan.”

COCON

Het moge duidelijk zijn: voor Hanneke Paauwe is kinderthea­ter nooit kinderacht­ig. “Als theatermak­er leef ik in deze tijd en deze samenlevin­g”, zegt de regisseur. “Wat loopt er mis? Dat is voor mij de motor om te beginnen schrijven. Door zijn onderwerp raakt Dat begint hier al goed evengoed de wereld van de volwassene­n aan.”

“Met het begrip ‘schaamte’, dat de fee wil doorgronde­n, heb ik zelf ook moeite”, bekent Derick. “Schaamte is een van onze meest kwetsbare gevoelens. Niemand wil zich graag schamen. Mensen bellen net naar Fee Canapé om beschamend­e situaties te voorkomen. Kinderen herkennen schaamte wel, maar zien het niet zo breed als volwassene­n. Schaamte is een belangrijk onderdeel van wat je als kind voelt bij het opgroeien. Wat mag en wat niet? Het begrip omhelst ook allerlei normen en waarden.”

“Als bij toeval ontdekt Fee dat ze door zich terug te trekken in een cocon tot rust kan komen. Uiteindeli­jk rebelleert ze tegen de moeder en trekt ze zelf de wereld in. Die vorm van rebellie, dat probeer ik in elke voorstelli­ng te verwerken. Vanwege het beeld dat men haar opdringt verandert Canapé van een braaf feetje in een rebel”, aldus Paauwe.

Een fee spelen, dat moet wel de vervulling van een meisjesdro­om zijn voor een actrice. “Omdat ze niet kan toveren is Fee Canapé natuurlijk een atypisch feetje”, zegt Goele Derick. “Ik verdiep me eerder in haar emoties, zoals bij elke rol. Ik heb zestien jaar gespeeld bij het Ro Theater in Rotterdam. Toen ik terug naar Vlaanderen keerde, vroeg ik me af of men mij hier nog zou kennen. Toch werd ik al vlug gevraagd voor fictiereek­sen op tv. Wel leuk dat ik nu een heel andere rol speel dan die van de kort aangebonde­n mevrouw Sneyers uit Professor T. Fee Canapé is een sukkelkind, maar tegelijk een winnaar.”

ILSE DEWEVER

“We zijn al bezig met burnouts te zaaien in onze jongeren nog voor ze volwassen zijn.” GOELE DERICK Actrice

Dat begint hier al goed, o.a. op 13 en 14/01 en 24/03 in De Studio, 21/01 CC Geel en 03/02 CC Leuven; www.destudio.com

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Hanneke Paauwe en Goele Derick brengen de kindervoor­stelling Dat begint hier al goed in De Studio.
FOTO JORIS HERREGODS Hanneke Paauwe en Goele Derick brengen de kindervoor­stelling Dat begint hier al goed in De Studio.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium