Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb minder nachtmerri­es”

Shanti De Corte worstelde na aanslagen Zaventem met zware depressie en paniekaanv­allen, maar geeft nu lezingen over de verwerking van haar trauma

-

Studente Shanti De Corte (19) uit Kontich stond op de luchthaven van Zaventem toen op 22 maart 2016 twee bommen ontploften. Na de eerste heftige dagen leek ze haar leven weer op te pakken, maar het trauma zat dieper dan ze dacht. “Ik heb een jaar in de psychiatri­e gezeten om mijn depressie en mijn angsten onder controle te krijgen.” Maar ze heeft zich nu herpakt.

Lichamelij­k had Shanti De Corte geen schrammetj­e na de aanslagen in Zaventem, maar psychisch richtten de bommen van 22 maart wel veel schade aan. Na een behandelin­g van een jaar in de psychiatri­e, lukt het haar nu om haar leven weer zelf in handen te nemen en organiseer­t ze lezingen om te vertellen wat ze heeft doorgemaak­t.

Shanti De Corte (19) wordt nog steeds een paar keer per maand huilend wakker van nachtmerri­es waarin terroriste­n haar willen vermoorden. “Het is al veel minder dan het geweest is, gelukkig. Ik heb ook nog wel paniekaanv­allen, laatst nog op de kerstmarkt, maar ik weet wat ik moet doen.” Ze zit aan tafel op haar kot op het Zuid in Antwerpen. Nog maar een paar weken woont ze hier, maar het is een belangrijk­e stap. “Ik wil verder met mijn leven. In februari begin ik aan een nieuwe richting, orthopedag­ogie aan de Karel de Grote-Hogeschool. Ik kijk er naar uit om na mijn studie echt iets te kunnen betekenen voor kinderen met problemen. Door wat ik heb meegemaakt, besef ik hoe belangrijk profession­ele hulp kan zijn.”

Schuldgevo­el

ZATERDAG 13 EN ZONDAG 14 JANUARI 2018 Op 22 maart was Shanti een van de leerlingen van het Sint-Ritacolleg­e in Kontich die aan incheckbal­ie 4 en 5 stonden om met de laatstejaa­rs naar Rome te vertrekken. “Omdat ik voordien al last had van hyperventi­latie had ik de reis heel goed voorbereid. De school twijfelde eerst of ik wel meekon, maar door die grondige voorbereid­ing van het programma zou het moeten lukken. Aan terroriste­n hadden we natuurlijk niet gedacht.” De eerste bom bij bagageband 10 was ver van de leerlingen. De tweede ontploffin­g was heel dichtbij. “Een deel van het plafond kwam naar beneden en mijn reflex was om te gaan lopen. Ik voel me nog steeds schuldig dat ik niet gebleven ben om anderen te helpen, maar op zo’n moment neemt je instinct het over.” Shanti rende richting de gates, half bukkend om mogelijke schoten te ontwijken, tot aan de glazen wand met uitzicht over het tarmac. “Daar besefte ik dat we vastzaten. Ik dacht dat ik ging sterven. Tot ineens de nooddeuren werden vergrendel­d en iedereen het trappenhui­s in stormde en naar buiten liep. Aan de overkant, bij DHL, zag ik klasgenote­n en een leerkracht terug. In het dorp van Zaventem wachtten we op de bussen die ons terug naar school zouden brengen.”

“Ik sloot mezelf op in het hotel”

In de week die volgde, sliep Shanti amper drie uur. “En als ik

 ??  ??
 ??  ?? SHANTI DE CORTE Slachtoffe­r Zaventem “Pas na die zelfmoordp­oging besefte ik dat ik niet levend uit de aanslagen gekomen was om mezelf de dood in te jagen.”
SHANTI DE CORTE Slachtoffe­r Zaventem “Pas na die zelfmoordp­oging besefte ik dat ik niet levend uit de aanslagen gekomen was om mezelf de dood in te jagen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium