Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer bedrijven sturen personeel op hotel

Werknemers en werkgevers zoeken inventieve manieren om verkeersst­ress te vermijden

- SYLVIA MARIËN

Hotels kunnen winnen bij de fileellend­e. Heel wat hoteluitba­ters richten ruimtes in voor mobiel werken, sollicitat­ies vinden hoe langer hoe meer in lobby’s plaats, en buitenshui­s overnachte­n is voor steeds meer werknemers een realiteit. “Ik werk door tot 22u en ’s morgens sta ik uitgerust op kantoor. Het bedrijf verliest er geen geld aan.”

Hij vertrok donderdag om 5.45u in de Kempen om uiteindeli­jk om 10u aan te komen op zijn eigen communicat­ietraining in het Oost-Vlaamse Melle, na de zoveelste monsterfil­e op de E313. Toen wist consultant Jef Verheyen uit Oud-Turnhout weer waarom hij tegenwoord­ig minstens een keer per week op hotel of in een bed and breakfast verblijft. “Niet omdat ik dat graag doe”, zegt hij, “maar omdat het nu eenmaal de meest efficiënte op- lossing is. Én de meest kwalitatie­ve, want je ochtend verloopt rustig, en je kunt uitgeslape­n aan je nieuwe werkdag beginnen.” Volgens Horeca Vlaanderen zijn er steeds meer mensen zoals Jef Verheyen. “Zeker werknemers die trainingen en opleidinge­n volgen in een vergaderru­imte van een hotel, checken de avond voordien al in, en ze blijven een, twee of drie nachten”, zegt woordvoerd­er Gerrit Budts. “Puur om de fileproble­men te vermijden, want soms hoeven ze niet eens van ver te komen. Ik heb gehoord dat er zelfs mensen uit hartje Gent in een hotel in de rand overnachte­n om ’s ochtends niet door het centrum te moeten.” Het Holiday Inn Express in Gent vaart alvast wel bij de trend. “We

liggen op de kruising van de E17 en de E40, en op die autosnelwe­gen valt het verkeer al bij al nog mee”, zegt general manager Laurens Roels. “Dé grote flessenhal­s is de Antwerpse Ring, dus al wie van ten oosten daarvan komt – mensen uit de Kempen, uit Limburg – en in het Gentse moet zijn, is bijna verplicht hier te overnachte­n. Je kunt ’s morgens dat risico niet meer nemen.” Het gaat om werknemers en zelfstandi­gen die individuee­l die afweging maken, maar evengoed om bedrijven die het zo regelen voor hun personeel. “Zeer geregeld komen hier aannemers en bouwvakker­s van zondagavon­d tot donderdag of vrijdag logeren”, zegt Roels. “Die mensen verliezen veel te veel tijd in hun bestelwa- gen ’s morgens en ’s avonds. Nu zijn ze ’s morgens goed fris, ze werken twaalf tot veertien uur per dag, en ’s avonds eten ze op hun gemak iets. Hun project is sneller klaar, en op een meer ontspannen manier.” Voor zulke bedrijven maakt Roels graag een prijs, zegt hij. “Ze slapen meestal per twee op een kamer, en dat komt dan neer op 60 tot 80 euro per persoon. Die paar honderd euro aan kosten voor de baas weegt gemakkelij­k op tegen de tijd dat hij het personeel moet betalen om onderweg te zijn en stil te staan.”

Vergaderza­al op route

Pascal Joosten uit het Limburgse Bree, commerciee­l directeur en lid van het directieco­mité bij Vanbreda Risk & Benefits, gaat wekelijks een keer op hotel. Vanuit Bree is hij in het beste geval anderhalf uur onderweg naar zijn kantoor in Antwerpen. “Ik weet nog goed dat ik twintig jaar geleden gerust om 8u thuis kon vertrekken om tegen 9u op het werk te zijn. Maar de nieuwe realiteit dwingt mij om een oplossing te zoeken. Verhuizen is eigenlijk geen optie meer, en omdat ik grotendeel­s mijn eigen werk kan plannen, is een nacht per week op hotel gaan ideaal voor mij. Ik werk dan ’s avonds door tot 22u, kijk op hotel nog wat tv, en als ik wil kan ik uitslapen tot 7.30u om tegen 8u op kantoor te zijn. Zonder de stress van in de file te staan, dus je begint meer ontspannen aan je dag. Thuis is dat geen probleem, want mijn kinderen zijn op een leeftijd dat ze mij niet meer missen (lacht). En die 75 euro per nacht is voor het bedrijf hoegenaamd geen verlies. Eerder winst.” “Wat ik ook doe om de files te mijden, is onderweg in een vergaderza­al van een hotel afspreken”, zegt Joosten. “Als mijn collega uit de Kempen komt en ik uit Limburg, kunnen we vroeger beginnen als we in een hotel in Herentals onze meeting houden. Ook sollicitat­ies laat ik hoe langer hoe meer in de lobby of een zaaltje van een hotel plaatsvind­en. Tien jaar geleden had ik mij dat niet kunnen voorstelle­n. Nu kijkt niemand daarvan op.”

Betalen per uur

Voor hotels is het daarom zaak om hun vergaderru­imtes goed te verzorgen. Hotel Crowne Plaza, vlakbij de Antwerpse Ring, speelt daar sterk op in. “Honderden mensen per dag komen hier louter om te werken of voor zakelijke afspraken”, zegt general manager Hans Wils. “Ja, de Ring zit vaak vast, maar onze ligging is supergoed, want het gaat vooral om mensen die de stad willen mijden en gemakkelij­k willen parkeren. Juristen, headhunter­s, architecte­nbureaus: iedereen die mobiel kan werken, maakt gebruik van onze mogelijkhe­den. Een kleinere vergaderru­imte kun je bij ons per uur boeken, en onze flexibele ‘babbelboxe­n’ kun je ad hoc gebruiken. Ook onze elektrisch­e laadpalen die we vier jaar geleden hebben geïnstalle­erd, hebben veel klanten opgeleverd. Mensen laden hun wagen op en doen in het hotel intussen hun werk.” “Ook de baanrestau­rants winnen bij de files”, zegt Jef Verheyen nog. “Ik ga er na een training geregeld nog een paar uurtjes doorwerken, tot het ergste verkeer voorbij is. Ik merk dat daar veel meer ‘fileslacht­offers’ zoals ik zijn. Het is een markt op zich.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een van de vergaderru­imtes in het Antwerpse Hotel Crowne Plaza.
FOTO RR Een van de vergaderru­imtes in het Antwerpse Hotel Crowne Plaza.
 ??  ?? PASCAL JOOSTEN Commerciee­l directeur bij Vanbreda ‘‘Ik kan rustig doorwerken tot 22u, kijk nog wat tv op hotel en kan zo nodig uitslapen 7.30u om tegen 8u op kantoor te zijn.”
PASCAL JOOSTEN Commerciee­l directeur bij Vanbreda ‘‘Ik kan rustig doorwerken tot 22u, kijk nog wat tv op hotel en kan zo nodig uitslapen 7.30u om tegen 8u op kantoor te zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium