Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van rusthuis naar rusthuis omdat Anna eigenlijk nog “te goed” is

Volgens OCMW kan vrouw (83) met dementie zelfstandi­g wonen, maar volgens kinderen niet

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Drie keer. Zo vaak moest de 83jarige Anna Huber al van rusthuis veranderen in amper een half jaar tijd. Straks verhuist ze naar nummer vier. En ook daar zal haar verblijf niet permanent zijn. Want volgens het OCMW is de dementeren­de vrouw nog in staat om thuis te wonen. Maar dat vertrouwt haar familie niet meer. “Ze stichtte door haar dementie per ongeluk een brand die haar bijna het leven kostte.”

Een troosteloo­s kamertje met vier kale muren, zonder enige vorm van huiselijkh­eid. Zo ziet het tijdelijke onderkomen van Anna Huber eruit. Net zoals de twee andere rusthuiska­mers waar ze het laatste halfjaar al ERIC BAERT

Zoon van Anna Huber

woonde. Een definitief verblijf – waar de vrouw eindelijk haar vertrouwde foto’s en schilderij­en kan ophangen – zit er voorlopig niet in. Daarvoor zou ze niet hulpbehoev­end genoeg zijn. Maar voor haar kinderen is het duidelijk: de dementeren­de vrouw hoort thuis in een rusthuis.

Urenlang in de rook

Dat de 83-jarige niet meer zelfstandi­g kan wonen, bewijst de brand die een half jaar geleden in haar huisje in Sint-Niklaas uitbrak. Anna was alleen thuis en stak ’s nachts een vuurtje aan waarop een kledingstu­k lag. In al haar verwardhei­d had de vrouw de brand niet opgemerkt, of ze schatte het gevaar ervan niet in. “Het vuur doofde gelukkig vanzelf”, zegt zoon Eric Baert. “Maar mama lag urenlang in die rook, op slechts enkele meters van dat vuurtje. En toen mijn broer ’s anderendaa­gs bij haar op bezoek ging en haar aantrof in die zwartgebla­kerde woonkamer, besefte ze zelfs niet dat er iets verkeerd was.”

Deze week nog getest

Een rusthuis, dat was volgens haar kinderen de enige plek waar ze nog veilig zou zijn. Een plek waar ze dag en nacht begeleid en verzorgd kon worden. Maar dat was buiten de Katz-schaal gerekend. Volgens de overheid is die schaal hét objectieve meetinstru­ment om de zorgbehoev­endheid van iemand te meten. De score bepaalt of iemand in een rusthuis wordt toegelaten of thuis kan blijven wonen mits de nodige zorg. “We testten mevrouw nog deze week. En volgens de Katz-schaal is ze nog geschikt om thuiszorg te krijgen”, zegt Mike Nachtegael, OCMW-voorzitter in SintNiklaa­s. “We begrijpen zeer goed dat de familie daar, gezien de omstandigh­eden, niet gelukkig mee is.”

Verwarder en ongelukkig

Om te vermijden dat de dementeren­de vrouw toch terug naar huis moet en in de hoop dat ze toch ergens definitief een rusthuisbe­d krijgt, verhuist Anna nu om de twee maanden van kortverbli­jf naar kortverbli­jf. “Moeder wordt er alleen maar verwarder door”, zegt Eric Baert. “En gelukkig wordt ze er ook niet van. Nog voor ze ergens aangepast is, moet ze al naar een volgend rusthuis. Dat kan je zo’n oud mensje toch niet blijven aandoen?” Dat vindt ook Christel Geerts, professor gerontolog­ie en sp.a-schepen van Seniorenbe­leid in Sint-Niklaas. “Een oude boom verplant je niet”, vindt ze. “Het leidt alleen maar tot stress, onzekerhei­d en een heel fel verminderd­e levenskwal­iteit.” Geerts pleit daarom voor extra rusthuisbe­dden. “Alleen inzetten op thuiszorg is niet genoeg. Het moet een en-enverhaal worden. Want thuis blijven wonen als zorgbehoev­ende bejaarde kent ook zijn grenzen.” Intussen liet de familie de 83-jarige Anna nog eens testen, dit keer bij de huisarts. Uit die test zou blijken dat de vrouw toch zwaar hulpbehoev­end is.

 ??  ?? FOTO FRANK BAHNMULLER Anna Huber en haar zoon Eric Baert in rusthuis Het Lindenhof in Belsele (SintNiklaa­s). Omdat het verblijf niet definitief is, mist de kamer huiselijkh­eid.
FOTO FRANK BAHNMULLER Anna Huber en haar zoon Eric Baert in rusthuis Het Lindenhof in Belsele (SintNiklaa­s). Omdat het verblijf niet definitief is, mist de kamer huiselijkh­eid.
 ??  ?? Heilig Hart. FOTO RR
Heilig Hart. FOTO RR
 ??  ?? Het Lindenhof. FOTO RR
Het Lindenhof. FOTO RR
 ??  ?? SintJozef. FOTO RR
SintJozef. FOTO RR
 ??  ?? De Spoele. FOTO RR
De Spoele. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium